Oblačno
25°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
SOCIÁLNE: Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku prekročil 80-tisíc
Zdielať na
Noviny.sk

SOCIÁLNE: Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku prekročil 80-tisíc

BRATISLAVA - Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku v júni tohto roka stúpol. V minulom mesiaci na Slovensku pracovalo 80,5 tisíca cudzincov, čo bolo o 1,7 tisíca osôb viac ako v máji tohto roka. Medziročne išlo o nárast o viac ako 12-tisíc cudzincov. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.


Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú Ukrajinci. V minulom mesiaci ich na slovenskom trhu práce pribudlo 1,3 tisíca, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás stúpol na 29,4 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa minulý mesiac zvýšil o 60 na 9,2 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,3 tisíca, nasledovali Česi so 6,2 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,3 tisíca.


Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu júna tohto roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných takmer 23,9 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 5,1 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 2,1 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len 19 cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci júna v okrese Medzilaborce.

Najčítanejšie