Pozor, zdražieť môžu aj cestoviny a chlieb!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Všetko so všetkým súvisí. Prudký nárast cien vajec robí vrásky na čele aj pekárom, cestovinárom a cukrárom a pravdepodobne ich prinúti zvyšovať ceny.
Drahé suroviny
Uviedol to výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Bohumír Sabo, len v cestovinárňach prinesie aktuálne zdražovanie vajec zvýšenie surovinových nákladov o takmer milión eur ročne. "Pri výrobe štvorvaječných cestovín sa používajú štyri vajcia na kilogram spracovanej múky. Zvýšenie ceny jedného vajca z 12 na dnešných 35 centov znamená zvýšenie surovinových nákladov zhruba o 90 centov na kilogram spracovanej múky," vysvetlil Sabo.
Negatívny dopad bude mať súčasná situácia aj na výrobu pekárskych a cukrárskych výrobkov, keďže okrem vajec stúpajú aj ceny ostatných surovín, energií alebo pohonných hmôt. Pekári, cestovinári a cukrári pritom podľa Saba nemôžu tlmiť takéto zdražovanie z vlastných zdrojov. "Ak chceme prežiť, budeme musieť premietnuť zvýšené náklady na výrobu do našich výstupov a zvýšiť ceny," uviedol Sabo.
Minulý rok strata 5 miliónov eur
V minulom roku pritom skončil sektor pekárov, cestovinárov a cukrárov v strate takmer 5 mil. eur a vyhliadky na tento rok nie sú o nič pozitívnejšie. "Významne môže naše zámery ešte ovplyvniť tohoročná úroda obilnín, a to nielen slovenská, ale i svetová. Od nej sa budú odvíjať ceny našej hlavnej suroviny – múky," konštatoval Sabo. Zväz s obavou sleduje aj nárast dovozu mrazených pekárskych výrobkov zo zahraničia, keďže tie sú zvyčajne vyrobené za výhodnejších ekonomických podmienok, čo znevýhodňuje slovenských pekárov.
Nahraďte vajcia a ušetrite
Aj vás trápia vysoké ceny vajíčok a pri tom by ste radi doma niečo dobré upiekli? Máme pre vás návod, čím vajíčka nahradiť. Pozrite si video.