Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Fóbia z piatka 13. vyjde svetovú ekonomiku na dva a pol miliardy dolárov
Zdielať na

Fóbia z piatka 13. vyjde svetovú ekonomiku na dva a pol miliardy dolárov

BRATISLAVA / Tento rok máme o strach postarané. Je len marec a už máme druhý piatok trinásteho. Fóbia z tohto dňa je najviac rozšírená v západnom svete. Strach z tohto dňa má dokonca vplyv na ekonomiku.

Piatok trinásteho dokáže zamávať nielen ľuďmi, ale aj s ekonomikou. Naša fóbia z tohto dňa vyjde svetovú ekonomiku na viac ako dva a pol miliardy dolárov. Dôvod je jednoduchý.

Nervóznejší a obozretnejší

"V piatok trinásteho sú ľudia na západe rozhodne nervóznejší a obozretnejší , čo vplýva na ich nevôľu cestovať, alebo podnikať," vysvetľuje analytik J&T banky Rudolf Vrábel.

Piatok trinásteho dokonca dokáže pohnúť akciovými trhmi, v storočnej histórii to bolo zatiaľ vždy cítiť. "Bolo vidieť, že akcie boli v pluse, ale menej v pluse, ako iný piatok," dodáva Vrábel.

Lacné letenky

Viacero leteckých spoločností nemá napríklad na svojich lietadlách číslo trinásť, mnohé mrakodrapy nemajú záhadne trináste podlažie,  formula jeden nemá monopost trinásť a s takýmto číslom by ste hľadali zbytočne aj izbu v mnohých nemocniciach. Fóbiou netrpia samozrejme všetci.

"Neverím na piatok trinásteho, ani čierne mačky, už by som musela byť dávno mŕtva, mám ich doma dve," hovorí Bratislavčanka. Pre týchto sa oplatí napríklad v piatky trinásteho lietať, mnoho spoločností má vtedy lacnejšie letenky. No a z magického dátumu sa samozrejme tešia aj predavači rôznych amuletov, mačacích labiek a talizmanov.

Číslo štyri

Pre západnú hemisféru je síce číslo 13 tým najkontroverznejším číslom, no v Číne ako aj v Hong Kongu, je to štvorka. Jej protipólom, a teda šťastným číslom je osmička. Mnohé apartmány v Hong Kongu nemajú podlažia s
číslami ako sú 4, 14 či 24. Ak aj majú, tak tieto apartmány sa následne
predávajú pod priemernú cenu.

Téme sa venuje redaktor Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy