Jasno
11°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Platíte za hypotéku veľa? Znížite si úrokovú sadzbu na 0,95 %
Zdielať na

Platíte za hypotéku veľa? Znížite si úrokovú sadzbu na 0,95 %

Zdroj: PR

INZERCIA / Slovákov najviac zaťažujú náklady na bývanie. Splátka hypoúverov a poplatky za energie tvoria až štvrtinu všetkých výdavkov našich domácností. Účty za strechu nad hlavou trápia najmä osamelých rodičov, viacdetné rodiny a obyvateľov Košického kraja. Ako si pomôcť keď už nevládzete platiť? S najlacnejším úverom na trhu od Poštovej banky, s úrokom už od 0,95 % si môžete svoje splátky výrazne znížiť. <!-- (c) 2000-2017 Gemius SA version 2.0 Impressions: campaign: Postova banka -Hypoteka, placement: /Slovenska Produkcia , creative: joj_FreePR_17_10 --> <i id="_gde_isndwl_qjonclmnfs" style="display: none !important; visibility: hidden !important"></i> <script type="text/javascript"> (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'gdesk', 'ofHgHTd1I8FsJMmBOTuIQ5aFnM9pejC3ZOaG_AgL9Pf.G7', 'tihhpnsikx', 'kxfevywbhfyzyabmbqxdacrtnymo'], ['viewable', 'gdesk', 'ofHgHTd1I8FsJMmBOTuIQ5aFnM9pejC3ZOaG_AgL9Pf.G7', 'qjonclmnfs', '_gde_isndwl_qjonclmnfs']); </script> <script type="text/javascript" src="//gdesk.hit.gemius.pl/gdejs/xgde.js"> </script>

Dospelá osoba platí za bývanie (elektrina, voda, plyn, kúrenie) v priemere 200 eur mesačne. Tak to vypadlo z prieskumu Poštovej banky o tom, ako bývajú Slováci. Tento osobný výdavok predstavuje približne tretinu ich disponibilného príjmu - čím menej zarábajú, tým viac im bývanie z výplaty ukrojí. A tam kde sú náklady na dom a byt nižšie, tam sú väčšinou nižšie aj zárobky. Zaujímavé však je, že tí, ktorí bývajú v prenájme, platia na osobu približne o 50 eur viac ako vlastníci nehnuteľností. Podobnú časť disponibilného príjmu ako našinci, dávajú na bývanie aj domácnosti v Nemecku či vo Švajčiarsku.

Slováci sú veľmi zaťažení

OECD sleduje tzv. ukazovateľ prílišnej ťarchy nákladov na bývanie, ktorý berie do úvahy výdavky zahŕňajúce hypotekárne náklady, nájomné, ako aj náklady na poistenie, povinné poplatky za služby, pravidelnú údržbu a opravy, dane a energie. Ak tieto výdavky tvoria viac ako 40 % disponibilného príjmu, hovoríme už o prílišnej ťarche nákladov. Na základe tohto ukazovateľa môžeme povedať, že pre viac ako 78 % Slovákov s nízkym príjmom, ktorí majú hypotéku, sú náklady na bývanie veľmi zaťažujúce a patria do ohrozenej skupiny obyvateľov. Bývanie im berie vyše dvoch pätín disponibilného príjmu. Túto finančnú ťarchu najhoršie znášajú osamelí rodičia alebo viacdetné domácnosti (3 a viac detí). Rozdiely medzi krajmi nie sú veľké, výnimkou sú len Košičania, ktorí pociťujú záťaž týchto výdavkov viac ako v ostatných končinách Slovenska. Veľmi podobne sú na tom aj naši poľskí a českí susedia. V Maďarsku a v Chorvátsku je nízkopríjmové obyvateľstvo ešte výraznejšie zasiahnuté, takmer 90 % z nich dáva na bývanie viac ako 40 % svojho príjmu.

Ako znížiť náklady na bývanie?

Zálohové platby za energie si znížite asi len ťažko, ale mesačnú splátku svojho úveru môžete skresať ihneď. Refinancovať sa teraz oplatí viac ako kedykoľvek predtým. Poštová banka ponúka najlacnejší úver na trhu Užitočné bývanie, s úrokom 0,95 % ročne s fixáciou na 3 roky. "Ak napríklad pri stotisícovom úvere porovnáme dva veľmi nízke a výhodné úroky 0,95 % a 1,15 %, i tu v konečnom dôsledku ide o rozdiel v tisícoch eur. Tieto dve desatiny percenta sa totiž počas splácania postarajú o úsporu vyše 2 726 eur,“ vysvetľuje riaditeľka odboru retailových produktov Melinda Burdanová.

Do konca októbra získate úver bez poplatku za poskytnutie. Poštová banka preplatí aj náklady na znalca a kataster. Okrem toho, ušetrí vám nie len peniaze, ale aj čas. Na stránke Poštovej banky si môžete on-line dohodnúť stretnutie na konkrétnej pobočke vo vami vybranom čase. Viac informácií nájdete na www.postovabanka.sk

Najčítanejšie správy