Zatiahnuté
12°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Ekonomika rastie, platy by mali tiež. Analytici ale varujú pred vonkajšími hrozbami
Zdielať na

Ekonomika rastie, platy by mali tiež. Analytici ale varujú pred vonkajšími hrozbami

BRATISLAVA / Ministerstvo financií je optimistické ohľadom budúcnosti slovenskej ekonomiky a teda aj celej krajiny. Analytici ale upozorňujú, že toto všetko platí iba v prípade, ak sa bude dariť aj krajinám, na ktorých sme ekonomicky závislí, a preto odkazujú vláde, aby nezabudla šetriť.

Tento rok sa slovenskej ekonomike darí a bude sa dariť aj ten ďalší. "Tento rok slušne cez 4 percentá, budúci rok, národný vrchol 4,5 percenta a potom pokles na úroveň medzi tromi a štyrmi percentami," uviedol Peter Kažimír, minister financií. 

Porastú síce ceny, ale platy ešte rýchlejšie. Takže zamestnanci firiem by to mohli pocítiť. V opačnom prípade nie je ťažké ani zmeniť prácu, keďže ponúk je stále veľa. "Rast miezd by mohol byť ešte omnoho silnejší, ako sú všeobecné očakávania či už ministerstva financií alebo trhu," podotkol Ľubomír Koršnák, analytik UnicreditBank.

Najväčším investorom a ťahúňom ekonomiky je automobilový priemysel. Tento pozitívny mix bude mať za následok vytvorenie približne 50-tisíc nových pracovných miest ešte tento rok.

Najväčšie riziká nám hrozia z vonka. Podľa viacerých analytikov práve toto ministerstvo podceňuje. "Samozrejme, kríza príde, ale my si myslíme, že zatiaľ nie je za rohom," povedala Lucia Šrámková, riaditeľka inštitútu finančnej politiky. Aj OECD si myslí, že najlepšie časy máme za sebou. "Od mája sa začala situácia meniť. Zvýšila sa neistota a v niektorých krajinách sa dokonca zastavil rast," uviedla Laurence Boone, hlavná ekonómka OECD. 

Ekonómovia majú ale aj ďalšiu výčitku: "V poslednom období dosahujeme navyše príjmy oproti tomu, ako sú rozpočtované. Keby sa tieto použili na znižovanie dlhu, tak sme už mohli byť mimo sankčných pásiem," povedal Ivan Šramko, predseda rady pre rozpočtovú zodpovednosť. 

Ministerstvo financií okrem iného eviduje zaujímavý investičný fenomén. "Naši starostovia a primátori naozaj finišujú s investíciami, aby sa s vykonanou prácou vedeli uchádzať do ďalšieho volebného obdobia," dodal Peter Kažimír.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy