Ceny za bravčové mäso a výrobky z neho porastú. Priplatia si aj Slováci
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Slováci si opäť priplatia za mäsové výrobky z bravčoviny. Bravčového mäsa je totiž v Európskej únií nedostatok. Dôvodom je aj epidémia afrického moru ošípaných v ázijských krajinách, ktorý ale zasiahol aj Slovensko. Od začiatku roka sa jedná o nárast ceny jatočne upravených bravčových polovíc takmer o 45 %.
Bravčového mäsa je čoraz menej a dopyt po ňom stále rastie. Takto to aktuálne vyzerá v EÚ, čo má za následky kontinuálny rast cien bravčoviny. Tento stav zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových jatočne upravených tiel (JUT) bol na burze prvotne zaznamenaný v štvrtom týždni 2019 odkedy cena postupne rástla. Po jedenásť týždňovej stagnácii vyvolávacej ceny na hodnote 1,85 EUR/kg JUT, cena na burze znovu opäť stúpla v priebehu dvoch týždňov až o 5 %.
V rovnakom časovom období bol zaznamenaný aj nárast cien slovenských ošípaných a to v rozmedzí 40 - 45 %. Laicky to teda znamená, že ceny za bravčové mäso a výrobky z neho. ako napríklad klobásy, slanina, jaternice, poriadne stúpnu.
"Súčasnú situáciu na trhu možno z pohľadu spracovateľov mäsa označiť za kritickú. Rastúce ceny bravčových polovíc ako základnej výrobnej suroviny majú zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov - výrobcovia sú preto nútení premietnuť ich aj do odberateľských cien," vyjadrila sa Potravinárska komora Slovenska.
Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov potravinári očakávajú už od začiatku decembra. "A to na úrovni približne 10 až 12 %, v niektorých prípadoch sa môže jednať o navýšenie ceny až o 20 %, " poznamenala Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa.
Prognózy vývoja cien nie sú priaznivé ani pre rok 2020. Na základe vývoja celosvetovej situácie s africkým morom ošípaným ZSM očakáva ešte ďalší nárast cien bravčového mäsa, pričom vniknutú situáciu spracovateľom mäsa skomplikujú od 1.1.2020 ešte aj rastúce mzdové náklady na zamestnancov a už avizované zvyšovania cien energií.