Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Dohodli sa! Rusko a Ukrajina už čoskoro pustia plyn
Zdielať na
Ekonomika

Dohodli sa! Rusko a Ukrajina už čoskoro pustia plyn

Experti: Potrvá tri dni, kým ruský plyn dorazí do Európy

Ako po skončení rokovaní povedali ruský premiér Vladimir Putin a ukrajinská premiérka Julia Tymošenková, dodávky zemného plynu sa obnovia ihneď po podpísaní kontraktu ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom. Presný termín nie je známy, no podľa hovorcu ruskej vlády Dmitrija Peškova by to malo byť „čoskoro“.

Agentúra Reuters píše, že plyn by mal začať tiecť v priebehu niekoľkých dní. Podľa správ nemeckej agentúry DPA by dodávky mali byť obnovené už v pondelok. Zostáva však nejasné, či ukrajinský prezident Viktor Juščenko, ktorý je Tymošenkovej rivalom na domácej politickej scéne, bude rešpektovať zmluvu, pripomína Reuters.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyslovil nádej, že Tymošenková má právomoci uzavrieť dohodu. Juščenko totiž vlani vetoval dohodu o plyne, ktorú v Moskve uzatvorili práve Tymošenková s Putinom.

Podľa expertov potrvá tri dni, kým dodávky ruského plynu dorazia cez Ukrajinu ďalej do Európy. Žiadna zo zúčastnených strán dnes v noci neoznámila technické podrobnosti dohody, no tá podľa agentúry DPA zrejme obsahuje záruky Európskej únie dodať Ukrajine tzv. technický plyn na vyrovnanie tlaku v potrubiach a monitorovanie prenosovej sústavy.

Na základe novej dohody bude Kyjev platiť za dodávky plynu v tomto roku o 20 percent menej oproti cenám, ktoré platí Európska únia. To znamená pre Ukrajinu výrazne vyššiu sumu, keďže v minulom roku platila ešte 179,5 dolárov (135,27 eura) za 1000 kubíkov plynu, čo nie je ani polovica z európskych cien.

Ceny pre EÚ na prvý štvrťrok 2009 sú stanovené na 450 dolárov za 1000 kubíkov, neskôr by sa však mali znížiť, keďže sa očakáva výrazný pokles cien suroviny na svetových trhoch po prepade cien ropy.

"Dohodli sme sa, že v roku 2009 budú naši ukrajinskí partneri nakupovať plyn s 20-% zľavou oproti trhovým cenám s tým, že preferenčné tarify na prepravu zemného plynu z Ruska, ktoré platili v roku 2008, ostanú ešte v platnosti," povedal Vladimir Putin. "Od 1. januára 2010 prejdú obe krajiny na trhové ceny, a to ako v prípade cien plynu pre Ukrajinu, tak v prípade tranzitných poplatkov pre Rusko," dodal.

Európa čerpá štvrtinu svojich zásob zemného plynu z Ruska, z ktorých až 80 percent preteká cez Ukrajinu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy