Obed alebo večera v reštaurácii by mohli byť bezpečnejšie ako v minulosti. Pričiniť by sa o to mal nový rezervačný systém
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Obed alebo večera v reštaurácii by mohli byť bezpečnejšie ako v minulosti. Pričiniť by sa o to mal nový rezervačný systém, ktorý má stravovacím zariadeniam pomôcť pri otváraní vnútroných prevádzok. Kým zákazníci získajú prehľad o obsadenosti v danom čase, reštaurácie budú vedieť, na aký druh hostí sa majú pripraviť.
Mnohé reštaurácie a kaviarne zažili v uplynulých mesiacoch najhoršie obdobie vo svojej histórii. Nový rezervačný systém by ich mal pomôcť znovu naplniť, avšak s ohľadom na bezpečnosť. "Mali sme veľmi zlé časy, tie výdaje cez dvere a okienko boli neľahké," povedala majiteľka reštaurácie Katarína Caková.
Pani Kataríne sa podarilo zachrániť prevádzku a už sa nevie dočkať otvorenia vnútorných priestorov. "Vítame možnosť rezervačných portálov, lebo potrebujeme naplniť tie reštaurácie, aby sme sa mohli pohnúť ďalej," dodala.
Systém poskytlo Združenie miest a obcí Slovenska a jednotlivé prevádzky ho môžu na letnú sezónu získať zadarmo. Spolu so štátom tak zároveň budú mať dáta pre trasovanie.
“Aby sme v prípade nákazy vedeli veľmi rýchlo toto ohnisko sprocesovať," skonštatoval Jozef Žarnovičan z agentúry Bookio.
Reštaurácia či bar by tak mohli naďalej zostať otvorené. "Chceme mať argumenty a systém, ktorý nám pomôže bojovať proti tomu, aby sme znovu boli zatvorení," vyhlásil Viliam Pavlovský z Aliancie slovenskej gastronómie.
Vďaka tomuto systému si môžu hostia v reštaurácii zabezpečiť nielen vlastné miesto a pohodlie, no zároveň možno pomôžu zachrániť aj nejedno pracovné miesto."Je veľmi dobre vytvorený na tie testovacie veci, aby ľudia boli otestovaní, zaočkovaní a aby mohli navštíviť naše reštaurácie," myslí si majiteľka reštaurácie Katarína.
“Každá prevádzka funguje v meste, každá musí platiť daň, každá zamestnáva ľudí a čím skôr im pomôžeme, o to skôr dokážeme vrátiť život do našich miest, do našich ulíc," uviedol hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
“Preto je extrémne dôležité, aby sme vedeli gastru podať akúkoľvek pomocnú ruku a aby sme vedeli zachovať všetky tie malé firmičky," uzavrel starosta mestskej časti Ružinov v Bratislave, Martin Chren.