Polojasno
19°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Druhá ťažká úloha pre budúcu vládu: Musíme sa vrátiť na mapu investorov
Zdielať na

Druhá ťažká úloha pre budúcu vládu: Musíme sa vrátiť na mapu investorov

BRATISLAVA / Slovensko musí ozdravovať verejné financie. Inak nás čakajú veľké problémy. Úradnícka vláda dala tej, ktorá príde po nej, aj návod s opatreniami. Treba šetriť, no vyrovnaný rozpočet všetci rovno odmietli. Konsolidácia však nie je jediným problémom.

​"Môžeme zabudnúť na obdobie trvalej konjunktúry, že všetko je v poriadku. Tento druh párty naozaj skončil," povedal Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska. Slovenská vláda pred svojím núteným skončením akoby si túto zložitú situáciu od Covidu-19 neuvedomovala. Nie vždy efektívne míňanie peňazí a parlamentná smršť ekonomicky ešte nešťastnejších nápadov urobili svoje. Ekonómovia bijú na poplach, čo sa týka verejných financií. 

Nová vláda nebude mať len jednu ťažkú úlohu, konsolidovať, no aj druhú, o nič menej zložitú. "Musíme Slovensko opäť dostať späť na mapu investorov," tvrdí Radovan Ďurana, analytik INESS. Dobrým príkladom je napríklad Estónsko, ktoré je pre investície atraktívne najmä svojim daňovým systémom. Existujú ale aj iné riešenia. "Môžeme vytvoriť investičné zóny, kde by mali investori zjednodušené pravidlá," povedal analytik.

O pár investícií sme prišli

To sa nám zatiaľ nedarí. Podľa všetkého Volkswagen zabalil nápad postaviť u nás baterkráreň pri Šuranoch a už počas predvolebného boja Igor Matovič vyhlásil, že bývalý minister hospodárstva Richard Sulík rovno odpálil čínsku baterkáreň k susedom do Maďarska. "Mal konať v záujme Slovenska a konal v záujme cudzej mocnosti," uviedol Matovič. Sulík presun investície potvrdil.

Slovensko potrebuje niečo, čoby nás aspoň dostalo na úroveň normálnych krajín a to lepšie podnikateľské prostredie, predvídateľnosť, vymožiteľnosť práva, znížená korupcia, vlastne veci, ktoré vedeli všetky vlády a vedeli ich dlho. "Je to komplex opatrení, ktorý sa nedá urobiť z večer do rána, ale dôležité je, aby sme s tým začali. Za posledných x rokov som nevidel teda žiadne veľké pozitívne zmeny," zhodnotil situáciu Ďurana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy