Skoro jasno
24°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Inflačná beštia ešte nebola skrotená. Medzi krajinami V4 sme na tom ale najlepšie
Zdielať na

Inflačná beštia ešte nebola skrotená. Medzi krajinami V4 sme na tom ale najlepšie

BRATISLAVA / Miera zdražovania v máji opäť mierne zrýchlila. Zatiaľ to nie je výrazné a nepribližuje sa to k číslam v minulom roku, no faktom je, že v Európskej únii stúpla o desatinu a v eurozóne o dve. V máji bola v celej Európskej únii na úrovni 2,7 percenta. Slovensko je však na tom lepšie ako okolité štáty.

Najvyššiu infláciu medzi krajinami V4 má Maďarsko

Keď sa pozrieme na ďalšie krajiny V4, najvyššiu infláciu mali Maďari - skoro štyri percentá. Potom nasledovali Poliaci a Česi - zhodne na úrovni skoro troch percent. Najnižšiu infláciu malo Slovensko, a to 2,6 percenta. Treba ale dodať, že ide o čísla Eurostatu, ktorý má mierne iné hodnoty ako náš Štatistický úrad.

TV JOJ

​V Lotyšsku infláciu úplne potlačili

Inflácia v EÚ v máji oproti aprílu jemne poskočila a dostala sa na úroveň 2,7 percenta. O desatinu je nižšia v eurozóne, teda v krajinách kde sa platí eurom a patríme tam aj my. dochádza tak na slová guvernéra Národnej banky Slovenska. "Inflačná beštia ešte nie je úplne skrotená, aj naďalej vidím, že sa rast cien môže opäť rozbehnúť," povedal guvernér NBS Peter Kažimír. Beštia najviac úraduje v Rumunsku, kde dosiahla inflácia skoro šesť percent a skrotená je úplne v Lotyšsku, kde je na nule. Slovensko, ktoré ju má na úrovni 2,6 percenta je na jedenástom mieste z EÚ a máme aj najlepšie čísla z V4.

TV JOJ

​Máme aj rekordne nízku nezamestannonsť

Spolu s ďalšími faktormi ako je ekonomický rast. "Slovenská ekonomika naštartovala rok 2024 najrýchlejším tempom rasti za posledné dva roky," uviedla riaditeľka makroekonomických štatistík Štatistického úradu Slovenska Alžbeta Ridzoňová. Či rast reálnych miezd. "Po zohľadnení inflácie predstavoval reálny mzdový prírastok 5,6 percenta," dodal riaidteľ Odboru štatistiky práce Štatstického úradu Slovenska Ivan Chrappa. Máme aj rekordne nízku nezamestnanosť. tento ekonomický mix umožňuje ľuďom, aby ľahšie dýchali. Zvýšená miera inflácie nedáva však veľké nádeje pre ďalšie znižovanie úrokových sadzieb, na ktoré čakajú všetci hypoték chtiví. Prvotné nadšenie spred dvoch týždňov, keď Európska centrálna banka znížila základnú úrokovú sadzbu, tak schladzuje aj jej šéfka.

TV JOJ

Presné predpovede na druhú polovicu roka nemá nikto

"Napriek pokroku v posledných štvrťrokoch sú cenové tlaky naďalej silné, keďže rast miezd je zvýšený a ekonomika oživená. Inflácia pravdepodobne zostane nad cieľom dvoch percent aj v budúcom roku," informovala prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagarde. V týchto naďalej rozbúrených vodách svetovej geopolitiky preto nemajú ekonómovia našej, ani Európskej centrálnej banky žiadne presné predpovede a keby ste sa nimi chceli riadiť, tak vám držíme palce.

"Ak to bude potrebné stane, čo sa stane, alebo aj nie," skonštatoval Kažimír. "Ak sa ma pýtate, čo bude v druhej polovici roka, viete mi na základe inflácie teraz povedať, aká bude po zvyšok tohto roka? Neviete," uviedol hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Phillip Lane. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy