Jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Slováci sa po pandémii znovu naučili šetriť. Chudobné regióny ale cítia skepsu
Zdielať na

Slováci sa po pandémii znovu naučili šetriť. Chudobné regióny ale cítia skepsu

SLOVENSKO / Zdražovanie dalo v posledných dvoch rokoch ľuďom naozaj zabrať. Bolo to vidieť aj na úsporách. Tie sa najprv počas pandémie nahromadili a potom prišlo k zmene a ľudia museli stále viacej siahať na úspory. Od januára však prichádza konečne k zmene a ľudia opäť sporia. Vidieť to na bankových účtoch. Cítiť však aj skepsu, najmä v chudobnejších regiónoch.

​Domácnosti od roku 2020 zažili celkovo turbulentné časy. Najprv stavu ich účtov pomohla pandémia. Vklady začali rásť. "Vklady v bankách výraznejšie rástli, pretože domácnosti nemohli svoje peniaze míňať," uviedol Marián Kočiš, analytik SLSP. Potom sme si dali dole rúška a nabrali do pľúc čerstvý vzduch, ten však priniesol aj prievan do peňaženiek v podobe nebývalej inflácie. V niektorých rodinách sa doslova rátali všetky centy. "Ku koncu roku 2022 vklady v bankách medziročne poklesli," dodal Kočiš. 

Špajze Slovákov sa do roku 2023 sa naozaj vyprázdnili, čo sa začalo tento rok meniť. "Vklady v bankách začali rásť dynamickejšie od začiatku aktuálneho roka," povedal Kočiš. Zlepšuje sa celková ekonomická situácia a trh práce je na tom najlepšie za posledných 30 rokov. Plnia sa konečne aj peňaženky. "Nebolo žiadne odvetvie, v ktorom by prišlo k reálnemu poklesu platov, avšak najpomalší rast platov bol evidovaný v prípade odborných a vedeckých činností," opísala Eva Sadovská, analytička WOOD & COMPANY.

Na Zemplíne to cítia inak

Na Zemplíne ľudia túto štatistiku spochybňujú. Vôbec sa im nezdá. "Východ je jednoducho východ," uviedol jeden z obyvateľov Michaloviec. Zemplín patrí dlhodobo medzi zaostalé regióny. Ľudia si však môžu sporiť iba pri dobrej práci a pravidelnom zvyšovaní miezd. "No mne určite neporástol plat, takže neviem či inde rastú," povedal obyvateľ Michaloviec. 

To je taký ten mix, ktorý Slováci po dvoch rokoch uťahovania opaskov určite privítajú. "Ostane viac peňazí na úspory a vidíme to na zostatkoch na účtoch v komerčných bankách," upresnil Peter Kažimír, guvernér NBS. Našu ekonomiku ohrozujú naďalej mnohé najmä externé faktory, ale máme leto, tak si ho nimi nebudeme pre tento moment kaziť. Koniec koncov vysmiati boli aj šéfovia nbsky pri svojej poslednej predpovedi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy