Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Rezort reaguje na zdražovanie v stravovacích zariadeniach: Príspevok na stravu bude realitou
Zdielať na

Rezort reaguje na zdražovanie v stravovacích zariadeniach: Príspevok na stravu bude realitou

BRATISLAVA / Vyššia cena za obed, vyššia suma za gastráč. Už od septembra sa výška príspevku na stravné zvýši. Rezort práce týmto krokom reaguje na zdražovanie v stravovacích zariadeniach. Prilepšia si služobkári, a zvýšia sa aj príspevky pre zamestnávateľa na stravu. Ľudia to síce hodnotia pozitívne, no doplácať musia aj naďalej.

TV JOJ

"Vítame to, dúfame, že sa to rozbehne a ľudia budú navštevovať reštaurácie," povedala Ingrid Valašková, majiteľka podniku Menuland. Od prvého septembra dostaneme na stravovanie viac. "V apríli 2024 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní hodnotu 105,3. To znamená, že ceny jedál vzrástli o 5,3 percentuálneho bodu oproti poslednému obdobiu, ktoré bolo použité na určenie sumy stravného," znelo v stanovisku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Zvyšovanie stravného pritom nie je náhodným krokom a má svoje pravidlá. Smerodajný je trh, vývoj cien a samotná inflácia. "V momente, keď kumulatívne číslo presiahne 5 percent. Tak vtedy sa vydajú nové sumy stravného," ozrejmil Martin Vlachynský, analytik INESS. 

Záleží od toho, ako dlho ste na pracovnej ceste

Viac peňazí na stravu dostanú aj zamestnanci na služobných cestách. Odvíja sa to od konkrétneho časového pásma. Pokiaľ ste na pracovnej ceste, ktorá je kratšia ako 12 hodín máte nárok na 8,30. Ak služobka presiahne dvanásť hodín dostanete 12,30 centov. No a pre časové pásmo nad 18 hodín je momentálna výška stravného 18,40 centov.

Zmena sa dotkne aj gastrolístkov. "Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní 5 až 12 hodín. Pri sume stravného 8,30 eur bude teda minimálna hodnota stravovacej poukážky 6,23 eur," uviedla Natália Jáchym Holubová, hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ľudia v regiónoch hovoria, že je to málo

Gastrolístky u nás sú z časti zapadnuté prachom a väčšina ľudí využíva stravovacie karty, alebo si stravné necháva posielať na účet. "1,5 percenta platí papierovými poukážkami a okolo dve percenta stravovacími kartami. Buď inak naložia s tými peniazmi alebo ich minú v obchode," dodala Valašková. 

Napriek zvyšovaniu stravného, to nepokryje celú hodnotu nášho obeda. A tak si do peňaženky budeme musieť siahnuť aj naďalej. "V dnešnej dobe je to strašne málo. 20 centov je ako nič, máme ich nemám ich... aspoň o euro," poznamenal jeden z obyvateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy