Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Slovenská ekonomika brzdí. Spotreba už nestačí, priemysel trpí
Zdielať na

Slovenská ekonomika brzdí. Spotreba už nestačí, priemysel trpí

BRATISLAVA / Náš hospodársky rast držala najmä spotreba, čiže nakupovanie. Problémy má však aj Nemecko a trápi sa priemysel. Vo svojej podstate sú to malinké percentá, za ktorými sa ale skrývajú obrovské sumy.

​Najnovšie čísla Štatistického úradu nepotešili. Analytici čakali kúsok viac. Oku nelahodí ani tohtoročný vývoj "Na začiatku roka bol ešte dynamickejší, dosahoval 2,7 %, v druhom štvrťroku spomalil na 1,9 %," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Ekonomický vývoj

TV JOJ

​Našu proexportnú ekonomiku ťahala paradoxne domáca pôda. "Spotreba, a to ako spotreba domácností, tak aj spotreba vlády," hovorí Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit bank.

Strašiakom je Nemecko

Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu sme sa teda prepadli, čo nikdy nie je dobré. V rámci eurozóny sme na tom stále ešte dobre. Veľkým strašiakom však zostáva Nemecko.

Motor Európy je zaseknutý a v druhom kvartáli Nemci negatívne prekvapili a dopadli oveľa horšie ako my. "Očakával jemný nárast HDP + 0,2 % medzikvartálne, avšak skončilo dokonca v mínuse - 0,1 %," ozrejmil Matej Horňák, analytik SLSP.

Ekonomický vývoj v Nemecku

TV JOJ

​Zasekáva sa však nielen ťahúň európskej ekonomiky, ale aj náš priemysel. Celkovo sa medziročne prepadol cez dve percentá a jedna jeho časť to schytala naozaj výrazne. "U strojárov to bolo až niekde na úrovni okolo 20 %. V úplnom samom závere kvartálu nám trošku oslabili aj automobilky," hovorí Koršňák.

Keď našu proexportnú a priemyselnú krajinu nepotiahne výroba, tak našou spotrebou dospotrebujeme. "Spotreba môže rásť udržateľným spôsobom len natoľko, nakoľko jej to umožňuje zvyšok ekonomiky," dodáva Koršňák.

Aby nám tak ešte nakoniec nezamrzol v lete na perách úsmev, ktorý nám predpovedal guvernér Národnej banky Peter Kažimír. "Naša letná prognóza by sa pokojne mohla volať Na prázdniny s úsmevom," hovorí Kažimír.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy