Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
PREHĽAD: Maximá nedosahujú len teploty, ale aj ceny. Za čo si priplatíme a kde ušetríme?
Zdielať na

PREHĽAD: Maximá nedosahujú len teploty, ale aj ceny. Za čo si priplatíme a kde ušetríme?

BRATISLAVA / Inflácia zrýchlila a v júli dosiahla svoje tohtoročné maximu. Za zdražovanie môžu práve aj horúčavy. Priplácame si viac za kúpaliská a rekreácie, ale aj úplne bežné veci, ako je bývanie, či potraviny.

Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky ceny potravín medzimesačne mierne vzrástli. Ide najmä o mäso, oleje, chlieb, nealko nápoje, ale aj zájazdy a pohonné látky. Celkovú medziročnú infláciu ovplyvnili vyššie ceny vo všetkých 12 odboroch, a to v rozpätí od 0,4 % za bývanie a energie až po 10 % v odbore vzdelávanie.

Porovnanie medzimesačného vývoja

Tovary a služby Medzimesačný vývoj (jún 2024 - júl 2024)
potraviny a nealko nápoje 0,3 %
rekreácia a kultúra 0,8 %
doprava 0,8 %
pošty a banky 3,7 %
odev a obuv 0,7 %

Porovnanie medziročného vývoja

Tovary a služby Medziročný vývoj (júl 2023 - júl 2024)
potraviny a nealko nápoje 1,5 % 
rekreácia a kultúra 3,1 %
pošty a banky 4 %
zdravotníctvo 7,4 %
alkohol a tabak 5, 1 %

Štruktúra výdavkov domácností pre rok 2024

Štatistický úrad SR

Ochladzovať sa v horúčavách nedarí nielen ľuďom, ale ani inflácii. V júli bola najvyššia od začiatku zimy. "Celkovo inflácia v júli dosiahla 2,6 %. Je to o niečo vyššia hodnota ako v predošlých štyroch mesiacoch, kedy sa inflácia pohybovala okolo úrovne 2 %," ozrejmila Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

Vplyv horúčavy

Horúčava mala vplyv nielen na našu celkovú kondíciu, ale aj finančnú. "V rámci vplyvu letnej sezóny sa prejavili vyššie vstupné napríklad na kúpaliská, čo zdvihlo trošku ceny v oblasti rekreácie," vysvetlila Morháčová. "Práve služby sú momentálne tým hlavným motorom inflácie. Medziročný rast cien sa tu stále pohybuje nad úrovňami 5 %," informoval analytik UniCredit bank Ľubomír Koršňák.

Draželi aj potraviny

Okrem týchto letných radostí, ale aj cenových starostí nám opäť zdraželi aj potraviny, najmä mäso, chlieb a chlebové výrobky. Na ceny potravín sú pritom Slováci aj v rámci únie obzvlášť citliví.

O zdražovaní sme sa rozprávali aj s ľuďmi v Humennom. Tí hovoria, že mierny nárast cien v obchodoch zaregistrovali. "Niektoré mäsové výrobky išli hore," hovorí obyvateľka mesta. "Áno, pečivo, mliečne výrobky..." dodáva ďalšia.

Za júlovým poskokom cien je pritom aj to, že sa konečne máme kúsok lepšie. "Zarábame viac, čo pochopiteľne tlačí aj na cenu tovarov a služieb, ktoré v tejto chvíli predovšetkým ťahajú infláciu na rozdiel od predchádzajúceho obdobia, kedy ju ťahali ceny energií a potravín," informoval Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne.

Mnohí si pamätajú prudký nárast cien ešte spred dvoch rokov. Aj dnes sú síce skeptickí, no veria, že sa podobné zdražovanie nezopakuje. "Verím tomu, že bude už len lepšie a že nebude už zdražovanie," hovorí obyvateľka Humenného.

Inflačný armagedon vraj nenastane

Tak ako pominú aj letné horúčavy analytici upokojujú, že nenastane taký inflačný armagedon ako spred dvoch rokov. Určite nie sme ani tam, kde sme boli. Môžete to vidieť na krivke inflačného grafu od júla 2022.

"Inflácia do konca roka ostane približne na týchto úrovniach. Môže sa ešte o nejaké desatinky posúvať smerom hore alebo dole," dodáva Kočiš.

Vývoj spotrebiteľských cien

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy