Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Súčasná bilancia v slovenskej ekonomike: Inflácia stúpa, priemysel klesá
Zdielať na

Súčasná bilancia v slovenskej ekonomike: Inflácia stúpa, priemysel klesá

BRATISLAVA / Horúčavy posledných dní neschladili len búrky a dážď, ale aj posledné ekonomické správy. Stále dobrou správou je, že máme nízku nezamestnanosť a že reálne mzdy rastú. Problémy však hlási Nemecko a na jeho pozadí aj náš priemysel. Po dlhšom čase nám opäť vyskočila inflácia. Celkový výkon našej ekonomiky v druhom kvartáli síce vykazoval solídny rast skoro dve percentá, ale bol nižší ako na začiatku roka. Veľmi zle dopadla napríklad výroba strojov. V júni medziročne poklesla o čosi viac ako pätinu. A hoci u nás rastú platy, tak štát nám z nich v rámci krajín V4 ukrojí najviac - vyše polovicu. No a poskočila nám v júli aj inflácia. V medziročnom porovnaní s vlaňajším júlom sú to 2-celé 6-desatín percenta.

​Prázdnejšie vozíky si všetci veľmi dobre ešte pamätajú. Júlový skok inflácie skoro o percento hore oproti júnu tak nepotešil. "Celkovo inflácia v júli dosiahla 2,6 %. Je to o niečo vyššia hodnota ako v predošlých štyroch mesiacoch, kedy sa inflácia pohybovala okolo úrovne 2 %," ozrejmila Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

​Nákupné vozíky sa odvtedy začali plniť viac. Vzniká preto obava, či sa nevrátia nezdary inflácie. Ťahúň celej ekonomiky v EÚ, Nemecko, má akosi zavrhnutý motor. Ukázal to druhý štvrťrok. "Očakával sa jemný nárast HDP + 0,2 % medzikvartálne, avšak skončilo dokonca v mínuse mínus 0,1 %, čo je recesia," informoval hovorca Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Slovensko skončilo lepšie

V rámci eurozóny skončilo v tom istom období oveľa lepšie Slovensko. Analytici ale verili vo väčší výkon. "Na začiatku roka ešte bol dynamickejší, dosahoval 2,7 %, v druhom štvrťroku spomalil na 1,9 %," uviedla Morháčová.

Našu ekonomiku ťahala najmä spotreba, ale to môže len dovtedy, kým bude mať výkon náš priemysel.

Jedna oblasť vyniká

"U strojárov to bolo až niekde na úrovni okolo 20 % a v tom úplnom samom závere kvartálu nám trošku oslabili aj automobilky," ozrejmil Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit bank. Celé to u nás zachraňuje zamestnanosť, je na historických maximách a firmy nemajú dosť ľudí. To hrá do karát zamestnancom môžu lepšie Handlová ohľadom platov a tie by napriek po skoku inflácie klesať nemali. "Mzdy si udržia rast aj v reálnom vyjadrení, aj v tých nasledujúcich kvartáloch," dodáva Koršňák.

​Vysoké dane

Takou smutnou skutočnosťou je, že naše mzdy sú výrazne nižšie v súkromnom sektore ako všade inde u susedov. Nielen preto, že by firmy slabšie platili, ale preto, že sú u nás najvyššie dane a odvody. "To znamená z toho, čo zaplatíme my alebo zamestnávateľ, si štát zoberie najväčšiu porciu," hovorí Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne.

Napriek najväčšej porcii daní nevidíme u nás nové školy, nemocnice či diaľnice ako u našich susedov, najmä Poliakov. Chýba nám totižto to najdôležitejšie - zásadná reforma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy