Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Cena zlata zlomila rekord. Čo stojí za historickým nárastom?
Zdielať na

Cena zlata zlomila rekord. Čo stojí za historickým nárastom?

SPOJENÉ ŠTÁTY / Po prvýkrát v histórii sa na konci minulého týždňa vyšplhala nad 2500 eur za uncu. Odvtedy trošku klesla, ale stále si drží silnú pozíciu. Prispeli k tomu obavy z recesie v Amerike aj očakávané zníženie úrokových sadzieb v Spojených štátoch.

​Cena zlata v piatok 16. 8. vzrástla na nové maximá a nakrátko vyletela prvýkrát v histórii na hodnotu 2500 dolárov aj 99 centov za trójsku uncu, čo je v podstate 31 gramov.

Mierne klesnutie

Potom cena žltého kovu mierne klesla pod magickú hranicu 2500 dolárov, ale tento rok ukazuje svoju naozajstnú silu. "Na medzinárodných trhoch sme pri cene zlata zaznamenali sumu 2 163 dolárov za uncu na začiatku roka a v polovičke prekročila 2500 dolárov. Je to nárast viac ako 20 percent," ozrejmil odborník na témy zlata Li Jang.

Obavy z recesie

K rastu ceny zlata prispeli obavy z recesie v Amerike, ale aj vyhliadky znížených úrokových sadzieb americkej centrálnej banky. Nižšie úrokové sadzby robia menej atraktívnymi finančné produkty ako sporiace účty alebo termínované vklady. A to nahráva do karát zlatu. "Pozriete sa na zlato, pozriete sa na Bitcoin a viete, že sú to naozaj pozitívne správy a silné čísla," hovorí analytička Choi Jang.

Geopolitické napätie, konflikty a vojny? Tak toho je momentálne viac než dosť. A to sú naozaj veci, ktoré zlatu ako bezpečnému ostrovu vždy priali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy