Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Nezamestnanosť opäť stúpla. Napriek tomu je na trhu rekordný počet pracovných ponúk
Zdielať na

Nezamestnanosť opäť stúpla. Napriek tomu je na trhu rekordný počet pracovných ponúk

BRATISLAVA / Nezamestnanosť na Slovensku v júli stúpla. V tomto období je to pomerne bežný jav. Tento rok je to však o niečo výraznejšie. Napriek tomu stále platí, že na trhu je stále rekordný počet pracovných ponúk. Najlepšie platené sú tie, ktoré vyžadujú kvalifikáciu. A ešte lepšie sú na tom pozície, kde sa vyžaduje znalosť cudzieho jazyka. Lenže toto je u Slovákov slabé miesto. Ukázala to analýza najväčšieho pracovného portálu. Našťastie mladšie ročníky si veria čoraz viac.

​Koľko rečí vieš, toľko platov dostaneš

Letné ochladenie pracovného trhu má jednoduchý dôvod. "Trh práce a vôbec celá ekonomika počas dovoleniek sa ochladzuje a väčšinou sa to prejavuje aj na nižšom najímaní novej pracovnej sily," povedal Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit Bank. To sa opäť naplno rozbehne v septembri, aj keď firmy sú už teraz bezradné. Máme cez 94-tisíc pracovných ponúk a 140-tisíc nezamestnaných. Ľudia, ktorí niečo vedia, si tak naozaj môžu vyberať a tí, ktorí k tomu vedia aj reč, o to viac. Kliknúť na inzerát cudzej reči sa v každom prípade oplatí, lebo nové porekadlo hovorí - koľko rečí vieš, toľko platov dostaneš.

"Najvyšší priemerný ponúkaný plat je v inzerátoch, ktoré sú sformulované v nemčine. Je to v priemere viac ako 2400 eur tento rok. V slovenčine sformulované inzeráty ponúkajú v priemere o tisícku menej," potvrdila hovorkyňa portálu Profesia.sk Ľubica Melcerová. Analýza však ukázala, že spomedzi 200-tisíc ponúk pracovného portálu je až 89 percent napísaných v slovenskom jazyku. S veľkým odstupom je potom angličtina a ešte väčším čeština. Nemčina a maďarčina sú priam zanedbateľné.

Reakcie napriek vysokým finančným ponukám neprichádzajú

Napriek vysokému platu reakcie neprichádzajú - najmä na nemčinu. Ľudia jednak jazyky nevedia, ale často si aj neveria. "Lebo môj jazyk nie je tak dokonalý, aby som si to mohla dovoliť," povedala respondentka. Iní dobre rozumejú, no ťažšie rozprávajú. Na jazykovú bariéru sme sa pýtali aj v uliciach Banskej Bystrice. No a zdá sa, že problém by s tým nemali - hlavne mladšie ročníky.

Problém s tým však je - aj s angličtinou. Je to pritom medzinárodný jazyk IT a biznisu. "Celý svet IT rozpráva po anglicky, takže aj od pracovníka slovenskej firmy, IT firmy a slovenského pracovníka, sa očakáva dosť dobrá znalosť angličtiny," povedal predseda digitálnej koalície Mário Lelovský. Pracovníkom najväčšieho pracovného portálu však minulý rok zaujala ešte jedna ponuka. "Minulý rok bola taká zaujímavá pracovná ponuka, ktorá vyžadovala ovládanie biblickej gréčtiny," priznala Melcerová. Bohvie, či sa ponúkal aj biblický plat. V každom prípade, aj keď inzeráty v slovenčine sú hodnotené menej, stále je ich najviac a ľudia na ne aj najviac klikajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy