Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
KALKULAČKA: Vypočítajte si výšku hypotéky na váš nový domov
Zdielať na

KALKULAČKA: Vypočítajte si výšku hypotéky na váš nový domov

Hypotéka sa vo všeobecnosti definuje ako dlhodobý úver na kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti. Podmienkou však je, že nehnuteľnosť musí byť určená na bývanie a banka si poisťuje úver záložným právom. Výšku úveru určuje banka na základe bonity klienta a hodnoty domu alebo bytu. Hodnotu však posudzujú znalci či už interní zamestnanci banky alebo externí odhadcovia. Vypočítajte si aj, akú výšku hypotéky vzhľadom k príjmu dostanete od roku 2023.

Podľa výšky hypotéky, úrokovej sadzby a doby splatnosti potom klient od banky získa aj výšku mesačnej splátky. Dôležitá je aj fixácia, čo je označenie pre stálu a nemennú úrokovú sadzbu na určité obdobie. Ľudia musia počítať aj s poplatkami, medzi najčastejšie patria tie za vybavenie úveru a predčasné splatenie.

Viac informácií sa dozviete tu.

Maximálna výška hypotéky kalkulačka

Od januára 2023 sa zmenia podmienky poskytovania hypoték. Najviac sa dotknú poberateľov takzvaných strieborných hypoték, teda takých, ktorých splácanie zasahuje dôchodkový vek žiadateľa.

Ak si človek v strednom veku berie hypotéku, nikto nevie odhadnúť, v akej finančnej situácii bude napríklad o 25 alebo viac rokov. Nieto ešte na dôchodku.

Doteraz platilo, že banky mohli klientom poskytnúť hypotéku maximálne vo výške 8-násobku ich ročného príjmu. Nemuseli brať do úvahy vek klienta či dobu splatnosti úveru. Práve toto sa od januára mení. Vypočítajte si, akú výšku hypotéky vzhľadom k príjmu tak dostanete od roku 2023.

Vypočítajte si ju TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy