Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Mesačné mzdy opäť porástli. Rozdiely v regiónoch však naďalej pretrvávajú
Zdielať na

Mesačné mzdy opäť porástli. Rozdiely v regiónoch však naďalej pretrvávajú

SLOVENSKO / Počet ľudí bez práce, aj miera nezamestnanosti v druhom štvrťroku 2024 prekonali historické minimá. Nezamestnanosť sa dostala na 5,2 percenta. Takáto situácia nahráva do karát všetkým pracujúcim pri vyjednávaniach o platoch. Na rozdiel od nezamestnanosti našťastie rástli.

TV JOJ

TV JOJ

​Druhý kvartál, teda ten jarný, bol v slovenskej ekonomike naozaj svieži. "Bezpochyby dobrým výsledkom je, že miera nezamestnanosti poklesla na historické minimá a zároveň aj rast miezd, ale dosahoval svižne čísla v priemere nad siedmimi percentami," opísal Matej Horňák, analytik SLSP. Najviac zarábali ľudia vo finančníctve a IT. Niekde v strede bol priemysel a obchod, kde pracuje najviac Slovákov. "Naopak, najnižšiu mzdu mali stále zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách," ozrejmil Ivan Chrappa, riaditeľ odboru štatistiky práce ŠÚ SR. 

Celkovo to však dopadlo lepšie najmä oproti ostatným dvom rokom drastického zdražovania. "Spolu s klesajúcou infláciou to prispelo k tomu, že reálne mzdy vzrástli o takmer 5 percent," dodal Chrappa. Aj tu však pretrvávajú nielen sektorové, ale aj regionálne rozdiely medzi Bratislavským a Prešovským krajom pri výplate až skoro 800 eur mesačne. "Nadpriemerná nominálna mesačná mzda bola iba v Bratislavskom kraji, a to na úrovni 1 836 eur. V ostatných krajoch sa pohybovala od 1 169 eur v Prešovskom, do 1438 eur, v Košickom kraji," priblížil Chrappa. 

Na východnom Slovensku zvýšenie miezd nepocítili

Najnižšie mesačné mzdy v rámci Slovenska sú v Prešovskom kraji. Ľudia tu na východe hovoria, že inú možnosť, ako pracovať za takéto platy vlastne nemajú. "Robia otrokov zo seba, keď sú spokojní, že majú také nízke platy," povedal jeden z opýtaných. 

Platy na Slovensku sa teda nelíšia len podľa toho, či pracujete vo finančníctve a IT sektore, alebo naopak v obchode či službách, ale aj podľa toho, z akého ste regiónu. "Je prirodzené, že v západnej polovici alebo v hlavnom meste sú tie platy o niečo vyššie. Avšak tie rozdiely medzi jednotlivými regiónmi ostávajú obrovské," uviedol Horňák. 

Miestni obyvatelia by sami najlepšie vedeli, ako to zmeniť k lepšiemu. Sú však skeptickí. "Dobudovanie diaľnice až na východné Slovensko by určite prinieslo viac pracovných pozícií aj lepšie platených," poznamenal jeden z opýtaných. Táto dlhodobá boháčka zo Slovenska nemá ani dobrý výhľad. "Časom sa regionálne rozdiely na Slovensku bohužiaľ nepodarí stláčať tak, ako by sme si predstavovali. Či už sú to veľké rozdiely v miere nezamestnanosti, či v absolútnej výške platov," doplnil Horňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy