Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Dočkáme sa nižších hypoték. Bude to ale neskôr ako v iných krajinách
Zdielať na

Dočkáme sa nižších hypoték. Bude to ale neskôr ako v iných krajinách

BRATISLAVA / Európska centrálna banka vo štvrtok (12.9.) znížila základnú úrokovú sadzbu. Od tejto sadzby sa odvíjajú aj úroky bežným bankám, ktoré následne poskytujú úvery. Tento pokles je dobrou správou. Postupne sa odrazí aj na našich hypotékach. Vo väčšine krajín eurozóny však rýchlejšie ako u nás. Môže za to zlý stav verejných financií.

​ECB znížila úrokovú sadzu už druhýkrát tento rok

"Rada guvernérov sa rozhodla znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov," oznámila prezidentka ECB Christine Lagarde. Európska centrálna banka úrokovú sadzbu znížila druhýkrát tento rok, keďže ale inflácia stále nie je na požadovanej úrovni pod dvomi percentami, šlo o najnižšiu možnú mieru poklesu. je to, ale stále pokles a ten by mali pocítiť aj ľudia na úveroch.

TV JOJ

Na úrokovú sadzbu nemá vplyv len rozhodnutie ECB

"Úroková sadzba bude postupne klesať," uviedol realitný maklér a prezident NARKS Ján Palenčár. Klesať bude ale pomalšie ako v krajinách, kde majú v poriadku verejné financie. Na výslednú úroveň úrokových sadz v štátoch eurozóny nemá vplyv len rozhodnutie ECB. "Sú ratingové agentúry, ktoré sa pozerajú na ekonomiku danej krajiny, na správu verejných financií, na to, či daná krajina nežije príliš z dlhu, čo je nám dlhodobo vyčítané," priblížil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Solídny konsolidačný balíček vláda pritom stále nepredstavila. Posledný termín má 15. októbra. Ak mu komisia a trhy uveria, tak v novembri by sme mohli zažiť, pri troj až päť ročnej fixácii, hypotéky začínajú pod štvorpercentnou hranicou. Banky úrokové sadzby tento rok už ale znížili. to spolu s nárastom reálnych miezd ako aj stabilným pracovným trhom stačilo na zmenu realitného trhu "Od začiatku roku 2024 pociťujeme zvýšený počet transakcií," informoval Palenčár.

TV JOJ

​Ceny nehnuteľností budú nadaľej stúpať

Ceny nehnuteľností stúpli v druhom štvrťroku 2024 o štyri percentá. pokles zaznamenal len Prešovský kraj. Na tomto sa ani nič nezmení."Bude viacej záujemcov o hypotéky, tým pádom bude viac obhliadok a ceny sa budú tlačiť hore," povedal Dobiš. Ceny nehnuteľností potlačí nahor aj to, že ich je stále žalostne málo. V druhom štvrťroku sa dokončilo medziročne skoro o pätinu menej bytov ako vlani a bol to najnižší počet od roku 2020.

"Na Slovensku sa v priebehu druhého štvrťroku 2024 dokončilo 4400 bytov, čo bolo o šestnásť percent menej ako v rovnakom období v minulom roku," informovala generálna riaditeľka podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesár. Najdynamickejší prepad pritom utrpeli kraje, kde je o byty najväčší záujem. V Bratislavskom, Košickom a Trnavskom kraji.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy