Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
IT: Google vyhral v stredu odvolanie proti pokute EÚ vo výške 1,49 miliardy eur
Zdielať na
Noviny.sk

IT: Google vyhral v stredu odvolanie proti pokute EÚ vo výške 1,49 miliardy eur

Luxembu - Spoločnosť Google vyhrala v stredu odvolanie proti pokute vo výške 1,49 miliardy eur, ktorú jej Európska únia (EÚ) udelila pred piatimi rokmi za podnikanie v oblasti online reklamy. TASR o tom informuje na základe správ Reuters, AP a DPA. Sudcovia v stredu rozhodli, že Európska komisia neposkytla dostatočné dôkazy o tom, že Google svojím produktom AdSense pre vyhľadávanie zneužil dominantné postavenie v oblasti reklamy na internetových vyhľadávačoch. V roku 2019 Komisia, ktorá dozerá na hospodársku súťaž, dospela k záveru, že Google zneužil svoju dominanciu, aby zabránil webovým stránkam využívať iných brokerov, než je platforma AdSense.

Praktiky, ktoré označil za nezákonné, sa diali v rokoch 2006 až 2016. Google sa proti pokute odvolal na Všeobecný súd EÚ. Pokuta za AdSense, jedna z troch pokút, ktoré stáli Google celkovo 8,25 miliardy eur, bola výsledkom sťažnosti spoločnosti Microsoft v roku 2010. Druhý najvyšší európsky súd v stredu potvrdil väčšinu posudkov Európskej komisie, ale zrušil rozhodnutie o uložení pokuty. "Súd potvrdil väčšinu posudkov Komisie, ale zrušil rozhodnutie o uložení pokuty spoločnosti Google vo výške takmer 1,49 miliardy eur najmä z dôvodu, že pri posudzovaní nezohľadnila všetky relevantné okolnosti trvania zmluvných doložiek, ktoré považovala za nekalé," uviedli sudcovia. Rozhodnutie komisie sa vzťahuje na úzku časť reklamného biznisu Google. Ide o reklamy, ktoré americký technologický gigant predával vedľa výsledkov vyhľadávania Google na webových stránkach tretích strán.

Regulačné úrady zistili, že spoločnosť Google vložila do svojich zmlúv klauzuly o exkluzivite. Tie týmto webovým stránkam zakazovali zobrazovať podobne umiestnené reklamy od konkurencie Google. Podľa Komisie, ktorá je najvyšším protimonopolným orgánom v EÚ, správanie spoločnosti Google viedlo k tomu, že inzerenti a majitelia webových stránok tak mali menší výber. To pravdepodobne viedlo k vyšším cenám, ktoré sa preniesli na spotrebiteľov. Všeobecný súd však uviedol, že Komisia sa pri posudzovaní týchto doložiek "dopustila chýb". Nepreukázala totiž, že zmluvy s Google odrádzali od inovácií, poškodzovali spotrebiteľov alebo pomohli spoločnosti udržať si a posilniť svoje dominantné postavenie na trhoch s online vyhľadávaním. Proti rozhodnutiu sa možno odvolať, ale len v právnych otázkach, na najvyšší súd európskeho bloku. 

Najčítanejšie