Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Slováci platia najvyššie dane a odvody z krajín V4
Zdielať na

Slováci platia najvyššie dane a odvody z krajín V4

SLOVENSKO / Kľúčová 23 % DPH ale v konsolidačnom balíku ostáva pričom Slováci už teraz platia na daniach a odvodoch viac ako susedia. A odborníci z MESA 10 upozorňujú, že pri tom zarábajú v priemere menej. Kým slovenský zamestnanec v nejakej automobilke má daň cez 44 %, tak jeho maďarský náprotivok o tri percentá nižšiu. Ešte nižšiu necelých 41 % ju má český zamestnanec v priemysle a najnižšiu Poliak a to pod 40 %. Vyššia DPH tú situáciu ešte viac zhorší v náš neprospech.

​Zvysoka sme sa mohli voľakedy na ostatných ako tatranský ekonomický tiger pozerať. Spôsobila to práve jednotná daň po boľavej, ale efektívnej reforme. "Slovensko sa z pozície premianta v regióne dostáva na poslednú priečku. Ten stav je pomerne vážny a alarmujúci," opísal Ján Marušinec, výkonný riaditeľ MESA 10. 

Deficit je alarmujúci

Alarmujúci máme na druhej strane aj deficit. Momentálne máme štátnu sekeru najvyššiu v únii. Aj preto treba sekať a rúbať. Z 95 % však pri firmách a ľuďoch, nie pri štáte. "Ak sa robí konsolidácia, tak tie dane by mali byť poslednou možnosťou," dodal Marušinec. 

Najvyššie dane a odvody platí každý Slovák pracujúci v priemysle oproti svojim kolegom z V4 už teraz. "Dosahuje len 1520 eur. V okolitých štátoch je táto mzda vyššia," povedal Tomáš Meravý, analytik MESA 10. Podobne je na tom zdravotná sestra s príplatkami. Je na tom síce platovo lepšie ako poľská, či maďarská, ale zo všetkých má opäť najväčšie zaťaženie. "V tejto oblasti nie sme rovnako konkurencieschopní," doplnil Meravý.

Od budúceho roka sa majú dane zvýšiť

​Ekonómovia a podnikatelia kritizujú aj plány na zvýšenie DPH na 23 % ako aj zavedenie selektívnych daní. Jednou z najviac diskutovaných je zjednodušene nazvaná transakčná daň. "Neviem si predstaviť, že by konsolidácia verejných financií bola bez dane z finančných transakcií," povedal na tlačovej besede premiér Robert Fico. 

Odborníčka na dane upozorňuje, že toto nie je typická transakčná daň. "Je neštandardnou daňou, nenachádza sa v bežných daňových systémoch, okrem Maďarska," opísala Christiana Serugová, viceprezidentka Americkej obchodnej komory na Slovensku. Veľké firmy zároveň čaká ďalšia špeciálna daň. "Môžu byť tie následky pre nás veľmi fatálne, keďže sme malá veľmi otvorená ekonomika," ozrejmila Serugová. 

Tak ako na jeseň opadáva lístie, tak aj Slovensko stále viacej opúšťajú aj ľudia, čo za niečo stoja. Ekonómovia a analytici upozorňujú na jednu vec. "Do toho všetkého ma prísť od budúceho roka ešte väčšie zvyšovanie daní pre tých, ktorí tvoria hodnoty a udržiavajú tento štát pri živote," povedal Meravý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy