Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Zvýšenie DPH ohrozuje kúpaliská a akvaparky. Podnikatelia varujú pred stratou zisku a klientov
Zdielať na

Zvýšenie DPH ohrozuje kúpaliská a akvaparky. Podnikatelia varujú pred stratou zisku a klientov

BRATISLAVA / Členovia Asociácie kúpalísk a akvaparkov považujú zvýšenie DPH z 10 na 23 percent za zlé strategické rozhodnutie. Napríklad Česi, ako tradiční klienti, si už aj dnes hľadajú lacnejšie miesta v okolitých krajinách. Podnikatelia v tomto sektore majú obavy, že ak vyššie DPH nepremietnu do cien vstupného a ubytovania, nezostane im zisk na rozvoj. Ak naopak zvýšia ceny, môžu prísť o klientov.

​Zvýšením DPH by zdraželi aj vstupenky na kúpaliská a do wellnesov a práve tento segment je najväčším lákadlom pre turistov. "Myslíme, že je to aj strategicky zlé rozhodnutie, sú najväčším ťahúňom cestovného ruchu na Slovensku," hovorí Gabriel Somogyi, prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární.

Množstvo návštevníkov prichádza zo zahraničia

Členovia Slovenskej asociácie kúpalísk a akvaparkov mali vlani cez šesť miliónov návštevníkov. V závislosti od lokality niekde až 70 % zo zahraničia. "Je to veľmi razantná navýšenie o 13 %, čo je veľmi ťažko premietnuteľné do dnešných cien," vysvetľuje Somogyi.

​Aj slovenská štvorčlenná rodina si to už rozmyslí. Napríklad v Dunajskej Strede stojí celodenná vstupenka 16 eur. "Ale ak by sme chceli brať do úvahy aj ďalšie narastajúce náklady, ako vyššia minimálna mzda a daň z transakcií, tak by to bolo skoro o 15 až 20 %, aj tri eurá," pokračuje Somogyi.

V tomto roku za lacnejšou dovolenkou do zahraničia vycestovalo najviac Slovákov za posledné roky. V Poľsku je sadzba DPH pre akvaparky 8 %, v Čechách 12 % a v Rakúsku 20 %. Ale nižšia je sadzba na ubytovanie. "Veľmi ťažko nachádzame nové trhy, odkiaľ by sem mohli nahradiť tých návštevníkov, ktorí ku nám prestanú chodiť," ozrejmil Somogyi.

Takto to je napríklad u našich susedov

Až 27 % DPH majú na vstupenky na kúpaliská v Maďarsku, ale kompenzuje to 5 % DPH na ubytovanie. Väčšina patrí samosprávam, alebo štátu, vďaka čomu sa dynamicky rozvíjajú zo štátnych a európskych peňazí, kým u nás na investície slúži zisk.

"V našom prípade náklady na pracovnú silu sú oveľa vyššie, celoročne to môže byť až tri milióny eur, kým za elektriku zaplatíme 300-tisíc eur - už aj teraz pri 10 % dani z pridanej hodnoty sme za každý mesiac cez leto zaplatili štátu viac ako 100-tisíc eur," dodáva Somogyi.

"Napríklad také Poľsko vychádza lacnejšie, ale je to na škodu, lebo na Slovensku máme krásne miesta," hovorí jeden opýtaných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy