Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Dostupnejšia zdravotná starostlivosť: Ministerstvo bojuje proti poplatkom
Zdielať na

Dostupnejšia zdravotná starostlivosť: Ministerstvo bojuje proti poplatkom

Archívna reportáž

Možnosť zvýšených poplatkov pre pacientov

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR pracuje na riešení problematiky s poplatkami a doplatkami v ambulanciách. Aktuálne pripravuje správu z auditu, ktorú plánuje predstaviť koaličným partnerom aj členom vládneho kabinetu. Uviedlo to pre TASR v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov opozičného hnutia Slovensko, ktorí kritizovali šéfku rezortu Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) za neriešenie situácie.

​Boj proti poplatkom

"MZ SR si naplno uvedomuje pálčivú problematiku poplatkov a doplatkov, ktoré trápia pacientov naprieč Slovenskom a vplývajú na dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ich rozsah je významný, narastá a je nevyhnutné nastoliť v nich poriadok. Intenzívne pracujeme na riešení tejto problematiky v spolupráci so zástupcami ambulantného sektora s cieľom zaviesť transparentnosť a ochranu pre pacientov vrátane sociálne najslabších skupín, aby pacienti neodkladali návštevu lekára z dôvodu obavy z výšky poplatkov," poznamenali pre TASR z komunikačného oddelenia rezortu.

Pripravená správa a tlak na ministerku

Ministerstvo informovalo, že v súčasnosti pripravuje súhrnnú správu z prieskumu poplatkov a auditu situácie na úrovni samospráv. "Plánujeme ju predstaviť na úrovni koaličnej rady a vlády SR," dodalo. Poslanci Národnej rady SR Marek Krajčí a Michal Šipoš (obaja hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) kritizovali tento týždeň ministerku za neriešenie problémov v ambulantnom sektore. Upozornili na eskaláciu problému s nezákonnými poplatkami. Vyčítali jej aj ďalšie kroky a vyzvali na jej koniec vo funkcii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy