Oblačno
15°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Automobilový priemysel v Európe čelí kríze. Domáce značky bojujú s čínskou konkurenciou
Zdielať na

Automobilový priemysel v Európe čelí kríze. Domáce značky bojujú s čínskou konkurenciou

BRATISLAVA / Európske automobilové značky majú väčší problém ako sa čakalo. Ukazuje to výpredaj akcií výrobcov, ktorý začal v auguste. Ešte viac sa to prehĺbilo v septembri, keď ohlásil veľké problémy v Volkswagen. Spôsobujú to obavy z recesie v Amerike, veľká konkurencia z Číny a nízka konkurencieschopnosť Európy. Toto všetko sa nás dotýka, ukazuje to aj najnovšia nálada medzi podnikateľmi v priemysle. Aj keď naše automobilky sú na tom zatiaľ dobre, v niektorých európskych krajinách to však už vrie.

"Je nás tu viac ako tritisíc. A to je len začiatok, ak si nás manažment nevšimne a nedostane rozum," hovorí šéf odborov IG Metall Thorsten Gröger.

"Sme naozaj nahnevaní, som naozaj vytočení. Ani nevieme, čo na to povedať. Keby som mohol idem na predstavenstvo a nakopem ich do zadku," hovorí zamestnanec.

Aby sa v nemeckom Volkswagene nezačali zamestnanci a šéfovia okopávať, jeden zo závodov navštívil aj nemecký minister hospodárstva, aby situáciu upokojil. to sa zatiaľ nedarí. protestuje sa ale nielen v Nemecku.

Protest v Belgicku

Vyše päťtisíc ľudí vyšlo do bruselských ulíc proti plánom zavrieť belgickú fabriku Audi. Problémy majú aj ďalšie značky. S poklesom tržieb bojuje gigant Stellantis, ktorý má u nás závod v Trnave. Koncern chce znížiť zásoby áut v USA o 100-tisíc do začiatku roka 2025.

1600 pracovných miest ruší aj Švédsky výrobca batérií pre elektromobily. Európa prestáva byť konkurencieschopná. "Všetko je spôsobené prílišnou reguláciou," ozrejmil Alexander Matušek zo Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej Republiky.

Automobilky u nás zatiaľ problémy nehlásia

Chýbajú im však kvalifikovaní pracovníci. Nežijeme však v izolovanom svete a jeho problémy začínajú pociťovať aj naši podnikatelia. pesimizmus prevládal najmä v priemysle. "Kde podnikatelia sa obávajú poklesu zásob a produkcie a takisto zaznamenali pokles objednávok," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Podnikateľská zhoršená dôvera ešte pritom nereflektuje najnovší konsolidačný balíček, keď bijú na poplach všetci. "Konso je, keď sa urobí poriadok vo financiách. tu sa len zvýšili dane," hovorí Morháč.

Zamestnávatelia aj ekonómovia sa obávajú toho najhoršieho. Aby sa takýmito krokmi jedného dňa haly plné pracovníkov, nezmenili na takéto prázdne. potom už dane nebude vyberať od koho.

Svetové veci neovplyvníme. Horšie je. že si to kazíme aj na domácej pôde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy