Zatiahnuté
15°
Bratislava
Stela
3.10.2024
V dôsledku konsolidácií Slovensko čaká najhoršia inflácia v eurozóne
Zdielať na

V dôsledku konsolidácií Slovensko čaká najhoršia inflácia v eurozóne

SLOVENSKO / Inflácia v eurozóne klesla po prvýkrát za tri roky pod dve percentá a tento trend by mal pokračovať. To by mohlo urýchliť aj pokles úrokových sadzieb. Tam sa však dobré správy - aspoň pre Slovákov - končia.

TV JOJ

Čas plynie. Ubehli tri roky a v Európskej centrálnej banke majú konečne dôvod na radosť. Inflácia v septembri padla pod 2 percentá. "Najnovší vývoj posilňuje našu dôveru, že inflácia sa včas vráti na cieľovú úroveň," uviedla Christine Lagarde, prezidentka ECB. "Čo vytvorí priestor pre to, aby Európska centrálna banka ďalej uvoľnila menovú politiku a znižovala úrokové sadzby potenciálne už na najbližšom zasadnutí o pár týždňov. To znamená, že v októbri," doplnil Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Inflácia v EÚ za umúdri, ale na Slovensku nie

Inflácia postupne zaútočila na eurozónu a postupne sa umúdrila. Takto by to malo zostať aj v budúcom roku, ale v eurozóne. Na Slovensku nie. "Kým všade vo vyspelom svete a okolo nás tá inflácia bude ďalej ustupovať alebo sa stabilizuje, u nás rázne vyskočí pravdepodobne nad 5 percentnú úroveň," dodal Panis.

Slováci sa ešte nespamätali z jedného zdražovania a už ich zrejme čaká ďalšie. Najmä v krajoch, kde sú dlhodobo nízke platy, sa toho obávajú. "Je to veľmi smutné, pretože v porovnaní s krajinami v únii máme iné ceny," povedala obyvateľka Humenného. Pocit je správny. Inflácia u nás rastie opätovne už od júla. Ťahajú pritom položky, ktoré pociťujeme najviac. "Ťahúňom inflácie sa v auguste stali opätovne ceny potravín," uviedol Matej Horňák, analytik SLSP.

Zastaví sa aj rast reálnych platov

Kým sa teda vo väčšine krajín eurozóny budú tešiť, že si stále viacej vydýchnu od brutálneho zdražovania ostatných rokov. U nás to bude naopak. "V dôsledku konsolidačného balíčka, ktorý bol robený predovšetkým prostredníctvom zvyšovania daní," ozrejmil Panis. Podľa analytika ochránený nebude ani človek chudobný 5 percentnou daňou na základné potraviny. "Dotkne sa to úplne každého niektorého viac niektorého menej," povedal Panis. 

Analytici upozorňujú, že nám pre konsolidačný balíček nehrozí len najvyššia inflácia v eurozóne na budúci rok. Ale ešte ďalšia vec. Zastaví sa podstatný rast reálnych platov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy