Jasno
16°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Európa je v ekonomických problémoch. Firmy zvažujú odchod za hranice EÚ
Zdielať na

Európa je v ekonomických problémoch. Firmy zvažujú odchod za hranice EÚ

BRATISLAVA / Európa je v ekonomickom kŕči a viacero veľkých spoločností uvažuje o odchode za hranice únie. Situácia je natoľko vážna, že s touto možnosťou sa pohrávajú dokonca aj firmy so storočnou históriou. Dôvodom sú prísne stanovené pravidlá a snaha za každú cenu a čo najskôr dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

Kým sa na odchod zberali firmy z menších krajín, Európska komisia mlčala. No keď sa rozhodli baliť aj tie nemecké, začalo ísť do tuhého. Niet divu, že Brusel sa rozhodol pribrzdiť a namiesto zelených cieľov sa začala vo veľkom skloňovať konkurencieschopnosť európskej ekonomiky.

Bez silných firiem to nepôjde

Z niečoho totiž treba prechod na zelené energie platiť a bez silných firiem to rozhodne nepôjde. Aj preto je na stole dohoda o čistom priemysle. „Môžeme dokázať to, že splníme aj tie ambiciózne zelené ciele, ale zároveň udržíme konkurencieschopný európsky priemysel a samozrejme aj dobré pracovné miesta," uviedla Ingrid Ludviková, hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Priemyselníci však pochybujú, že sa to podarí pri súčasnom nastavení

„Zámer je dobrý, len čas a financie nie sú dostatočné," hovorí Miroslav Kiraľvarga, viceprezident U. S. Steel Košice. Varovný prst dvíhajú najmä energeticky náročné podniky, ktoré v medzinárodnej konkurencii začínajú strácať dych.

„V aktuálne navrhnutých a prísne stanovených podmienkach, budeme mať ako energeticky náročný priemysel veľké problémy," ozrejmil generálny riaditeľ Duslo v Šali Petr Bláha.

Veľkou nevýhodou sú najmä ceny energií

 „Nemôže byť stav naďalej taký, že cena elektrickej energie pre energeticky náročný priemysel je o 150 - 160 % vyššia ako v krajinách Ameriky alebo Ázie," dodáva Kiraľvarga.

„Je otázne, koľko ten spotrebiteľ, pri súčasných cenách plynu a následne aj tepla, je schopný uniesť," povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Stanislav Janiš.

Ako prechodné palivo by preto mohol poslúžiť zemný plyn, ktorého výhodou je najmä cena a výkon. „Je to najčistejší fosílny zdroj a vie ponúknuť riešenia ako za podstatne menšie peniaze a podstatne rýchlejšie dekarbonizovať," hovorí prezident Slovenského plynárenskeho a naftového zväzu (SPNZ) Rastislav Ňukovič.

„Pravdepodobne tá zlatá stredná cesta toho mixu a kombinácie možno toho najčistejšieho fosílneho paliva, ktorým je zemný plyn a všetkých ostatných technológií je taká optimálna," dodáva predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy