Skoro jasno
19°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Ekonomika porastie o 2,5 %. Inflácia pre konsolidačný balík dočasne stúpne
Zdielať na

Ekonomika porastie o 2,5 %. Inflácia pre konsolidačný balík dočasne stúpne

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika by mala aj v tomto, aj v budúcom roku vzrásť o dve a pol percenta. Inflácia, teda zdražovanie, by sa však na budúci rok mala zrýchliť na 5 percent. V stredu 9. 10. o tom v prognóze informovala Národná banka Slovenska (NBS).

Mierne tak zhoršila svoj odhad z letnej prognózy. Inflácia by mala v budúcom roku dočasne zrýchliť na 5 % z tohtoročných 3 %, následne sa vráti na nižšie úrovne.

Vo svete vládne neistota

"Ak by som mal v jednej vete zhrnúť našu jesennú prognózu, čo čaká ľudí na Slovensku a našu ekonomiku, tak by som asi použil nasledovnú vetu - solídny rast napriek silnému protivetru," zhodnotil na tlačovej konferencii guvernér NBS Peter Kažimír. Upozornil, že vo svete naďalej vládne veľká neistota a odďaľuje sa zotavenie ekonomík kľúčových obchodných partnerov SR.

Popritom prichádza nevyhnutná a veľmi potrebná konsolidácia verejných financií. "Toto všetko dočasne stlmí výkonnosť ekonomiky a posunie infláciu na vyššie úrovne," avizoval.

Banka očakáva podporné opatrenia

Centrálna banka očakáva, že budúci rok do istej miery odznejú podporné opatrenia v oblasti energií a ich ceny sa do veľkej miery zreálnia s trhovým vývojom. Pozitívnou správou však podľa Kažimíra je, že táto situácia neprinesie pokles životnej úrovne na Slovensku, neochromí rast ekonomiky a trh práce ostane naďalej stabilný. V tomto roku majú reálne mzdy vzrásť o 3,8 %, budúci rok o 0,2 %.

Ak by nedošlo ku konsolidácii, odhad rastu ekonomiky v budúcom roku by bol podobný ako v lete, teda okolo troch percent. "Treba však povedať, že pri absencii konsolidácie by ekonomika čelila rizikám nižšieho ratingu, možných nečakaných pohybov na výnosoch štátnych dlhopisov a podobne. To, že prichádza konsolidačný balíček, tieto riziká v značnej miere znižuje, ale konsolidácia si samozrejme vyžiada svoje náklady," priblížil výkonný riaditeľ NBS Michal Horváth.

Infláciu budúci rok potiahnu nahor predovšetkým dva vplyvy

"Vychádzame z toho, že sa zreálnia ceny plynu pre domácnosti a zároveň tu máme konsolidačný balík, ktorý obsahuje mnohé daňové opatrenia, ktoré zrejme potlačia ceny nahor. V ďalšom roku 2026, po odznení týchto vplyvov a aj vplyvom toho, že sa nám trochu ochladí ekonomika, by sa inflácia znovu mala vracať naspäť na tie bežné úrovne," doplnil Horváth. Rast cien by sa tak mal o dva roky dostať opäť pod hranicu 3 %.

Centrálna banka odhaduje deficit verejných financií v tomto roku 5,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak by neprišlo ku konsolidácii, očakávala by podľa Horvátha v najbližších rokoch jeho mierny pokles k úrovniam okolo piatich percent. Po započítaní schváleného balíčka by mal schodok klesnúť k deklarovanému cieľu okolo 4,5 % v rokoch 2025 aj 2026.

Tlačová beseda Národnej banky Slovenska (NBS):

Súvisiace články

Najčítanejšie správy