Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Nové dlhopisy pre Slovákov: Bezpečný spôsob, ako podporiť slovenskú ekonomiku
Zdielať na

Nové dlhopisy pre Slovákov: Bezpečný spôsob, ako podporiť slovenskú ekonomiku

BRATISLAVA / Slovensko má dlhopisovú dohodu s bankami. Znie to ako ekonomické sci-fi, ale bude sa to dotýkať každého Slováka, ktorý bude mať chuť investovať do štátu. Vraj to nebude zložité. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity uzavrela dohodu s bankami, ktoré cenné papiere budú ponúkať. Experti veria, že to zároveň pomôže finančne málo gramotnému Slovensku.

​Štátne dlhopisy pre ľudí v celkovej hodnote 300 miliónov eur nadobúdajú jasnejšie kontúry. Štát sa dohodol s piatimi bankami na ich distribúcii.

Kto má navyše 1000 eur, taká je totiž minimálna hodnota cenného papiera, ktorý si ľudia budú môcť kúpiť, môže si od budúcej jari do pobočiek z jednej piatich najväčších bánk poskočiť, aj keď s tým poskočením opatrne.

"Predpokladáme, že oslovíme najmä strednú a staršiu generáciu investorov, " hovorí riaditeľ agentúry pre riadenie dlhu a likvidity, Daniel Bytčánek. 

Preto bude distribúcia najmä klasickou cestou cez pobočky, ale na všetkých to vyskočí aj v bankových appkách. Splatnosť dlhopisu bude 2 alebo 4 roky a tu je aj dôvod prečo sa očakáva, že osloví skôr starších.

"Štátne dlhopisy možno považovať za konzervatívny investičný nástroj , " analytik Slovenskej sporiteľne, Marian Kočiš.

Výnos sa totiž očakáva okolo troch percent. ale keď sa cenné papiere človek rozhodne predať na sekundárnom trhu. "Veľkou výhodou na sekundárnom trhu bude, že tento kapitálový výnos nebude zdaňovaný, " znova Daniel Bytčánek.

Ide zároveň o bezpečnú formu zhodnotenia peňazí

Ekonómovia v tom vidia aj príležitosť ako zobudiť investične driemajúce Slovensko.

"V tých 5 a pol milióna drieme investor a drieme patriot. My chceme toho investora a patriota zobudiť, " vyjadruje sa Daniel Bytčánek.

Spolu tak štátu Slováci maximálne pomôžu 300 miliónmi. Pre predstavu na finančných trhoch sme si len minulý týždeň požičali skoro pol miliardy eur a za celý rok to tipuje šéf ardalu takto.

"Končíme niekde na 12 a pol miliardy možno 13, uvidíme podľa dopyty a cien, ktoré ponúknu, " ukončuje problematiku riaditeľ agentúry pre riadenie dlhu a likvidity.

Všetko je zároveň relatívne

Obrovská Čína emitovala dlhopisy s historicky najvyššou hodnotou v prepočte niečo cez 510 miliárd eur.

"Financie zo špeciálnych dlhopisov využijeme na podporu nákupu komerčných nehnuteľností a štátom dotované bývanie. Podporíme tak strategicky vznikajúce odvetvia, " hovorí Wang Gongwej, viceminister financií Číny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy