Oblačno
19°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Deficit Slovenska rastie. Obyvateľov sa dotknú drastické opatrenia
Zdielať na

Deficit Slovenska rastie. Obyvateľov sa dotknú drastické opatrenia

SLOVENSKO / Dopadli sme horšie, ako sa čakalo. O stovky miliónov stúpol náš dlh oproti odhadu z apríla. Bývalý tatranský ekonomický tiger je momentálne na konci Európskej únie. Aj preto sa vláda rozhodla pre drastické konsolidačné kroky. No aj napriek tomu náš deficit ani na budúci rok nezačne dobiehať ani len priemer únie. Treba povedať, že väčšina opatrení zaťaží ľudí. Veľká analýza štatistického úradu pritom ukázala, kto hospodáril horšie, či štát, alebo firmy.

Čísla štatistického úradu sú neúprosné. Dopadli sme ešte horšie, ako sa čakalo a na hanbu Európy. "Hospodárenie štátu za rok 2023 dosiahol mínusovú hodnotu je o niečo vyšší, ako bol pôvodný aprílový odhad, a to asi o 400 miliónov a dosiahol - 6,4 miliardy eur," potvrdila Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

Firmy pritom platili a platili

"Dane z príjmov právnických osôb boli vybrané vo väčšej hodnote takmer o 100 miliónov," ozrejmila Morháčová. Samosprávy si to ustrážili a hospodárili s plusom. Naopak, a napriek ťažkým časom štát si išiel svoje. "Absolútnu väčšinu z toho celkového deficitu tvoril dlh ústrednej štátnej správy," hovorí Morháčová.

Najhoršie teda hospodáril štát

Budúcoročnú konsolidáciu si preto odnesú ľudia a firmy v podobe vyšších daní a odvodov. Vyše 90 % konsolidácie na príjmovej stránke a nie výdavkovej. "Do budúcich rokov budú limitovať ekonomický rast," povedal Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne.

​Vyššie dane a odvody prichádzajú pritom v čase, keď už za minulý rok priniesol Štatistický úrad katastrofické správu o stave chudoby u nás. "Až 943-tisíc osôb, ktoré boli ovplyvnené jednou alebo viacerými prejavmi chudoby," ozrejmila Morháčová.

Najčastejšou príčinou je príjmová chudoba

"Tá sa dotýka asi 700-tisíc obyvateľov Slovenska a ide o ľudí, ktorí žijú s nižším príjmom, ako je každoročne prepočítaná hranica chudoby," vysvetlila hovorkyňa.

Ani po chystaných komických opatreniach však nebudú isté dve veci. Jednak, či sa naplní cieľ vlády dosiahnuť deficit 4,7 %, v budúcom roku. "Kľúčová bude efektivita ohlásených konsolidačných opatrení," povedal Kočiš.

Zároveň, že by nás to vrátilo medzi zodpovedne hospodáriace krajiny únie. Stále budeme na jej chvoste. Pre reálnejšiu predstavu takáto vysoká štátna sekera spôsobuje istý ekonomický efekt. "Z každej stovky, ktorú budeme potrebovať vynaložiť na verejné výdavky, nám chýba 25 eur," dodal Kočiš.

Najčítanejšie správy