Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Vakcíny už aj bez registrácie: V Bratislave sa tvorili dlhé rady, deti očkovali prednostne
Zdielať na

Vakcíny už aj bez registrácie: V Bratislave sa tvorili dlhé rady, deti očkovali prednostne

BRATISLAVA / Pred vakcinačným centrom v hlavnom meste Slovenska sa od skorého rána vytvárali dlhé rady. Ľudia zareagovali na možnosť očkovania bez registrácie a prekvapivo čakanie im vôbec neprekážalo. Do skutočne dlhého radu sa postavili tí, ktorí sa rozhodli pre prvú dávku, ale aj tí, ktorí na termín druhej dávky ešte čakali a takto ukončenie svojho očkovacieho procesu urýchlili.

"Nás veľmi teší, že ľudia takto zareagovali. Máme plno. Ľudom zjavne nevyhovuje registrácia," povedal Tomáš Szalay, riaditeľ Odboru zdravotníctva BSK. Do nedele 5. júla čakalo v čakárni na prvú dávku vakcíny cez 50-tisíc ľudí a na druhú dávku vakcíny v čakárni čaká cez 210-tisíc ľudí. "Všetkých zaočkujeme. Vakcín je dostatok, poobede bude menej lekárov, uvidíme ako to skoordinujeme, naše denné kapacity sú 4-tisíc ľudí," vyjadril sa Szalay.

V rade stáli aj deti, ale tie boli prednostne vybavené. V čakárni je aktuálne prihlásených cez 8-tisíc detí na prvú dávku a na druhú dávku vakcíny čaká cez 28-tisíc detí. Čo sa týka záujmu o prvú dávku, prvenstvo si aktuálne nedrží už Bratislavský kraj, ale Banskobystrický. V čakárni na prvú dávku v Banskobystrickom kraji je aktuálne prihlásených cez 11-tisíc ľudí, čo je dvakrát toľko ako v Bratislavskom kraji, kde na prvú dávku čaká v čakárni len cez 5-tisíc ľudí. "Predpokladáme, že celkové zvýšenie záujmu o očkovanie môže súvisieť s prijatím opatrení na vládnej úrovni, ale aj v krajinách EÚ, ktoré stanovili rozdielne podmienky pre očkovaných a neočkovaných," uviedla hovorkyňa BB SK Lenka Štepáneková.

Cez sedemtisíc ľudí čaká v čakárni na prvú dávku vakcíny v Trnavskom kraji a cez šesťtisíc ľudí čaká na prvú dávku vakcíny v Žilinskom a Trenčianskom kraji. Najmenej ľudí prihlásených na prvú dávku očkovania je v Košickom kraji. Na prvú vakcínu tu čaká asi tri a pól tisíc ľudí. "Budúci víkend v sobotu a nedeľu, keď budeme očkovať Pfizerom, opäť ponúkneme ľuďom možnosť, aby prišli aj bez registrácie," dodal Szalay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy