Polojasno
11°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Výhody pre očkovaných? Asi nebudú. Konzílium sľúbilo, že sa tým bude zaoberať
Zdielať na

Výhody pre očkovaných? Asi nebudú. Konzílium sľúbilo, že sa tým bude zaoberať

BRATISLAVA / Budú mať očkovaní výhody? Konzílium odborníkov sľúbilo, že sa touto otázkou bude zaoberať po sviatkoch. V čiernych okresoch je úplné zatvorenie prevádzok likvidačné. Aspoň trochu by pomohlo, keby mohli byť otvorené pre očkovaných zákazníkov. Zdá sa však, že to také ľahké nebude.

"Odmietame kategorizovať ľudí na dve kategórie, na očkovaných, ktorí môžu všetko a tí, ktorí nie sú očkovaní tak nemôžu nič," letné stanovisko Sme rodina pred zimou nadobúda kontúry v podobe zúfalých prevádzkarov v čiernych okresoch. Tam totiž platia najprísnejšie podmienky. Čierna zatvorila reštaurácie, môžu predávať len cez okienko. čo ich neuživí.

Podnikateľ z Udavského si na otvorenie prevádzky šetril roky, no teraz hrozí, že príde o všetko. "Mám dve deti, čo im mám povedať. Že máme hypotéku, ale nemám ju z čoho platiť? Mám úver na prevádzku a nemám ho z čoho platiť. A ja za to nemôžem," priznal majiteľ kaviarne, Štefan Porubský. Cukráreň a kaviareň v malej obci si prerábal svojpomocne. Súčasné opatrenia sú preňho likvidačné. "Mám ísť za starostom na kolenách, aby mi odpustil nájom?" pýta sa majiteľ kaviarne. 

Zvýhodnenie očkovaných ľudí by pritom pomohlo prevádzkam tak v gastre ako i napríklad v športe. "Je to taký socializmus, že nejdeme sa tu deliť a všetci tu budeme trpieť namiesto toho, že necháme otvoriť aspoň niekomu. Zavrieme všetkých, aby sa na nás nikto nehneval," reagovala na vyjadrenia Borisa Kollára Jana Bittó Cigániková. "Očkovaní majú mať otvorené všetky prevádzky vo všetkých okresoch bodka," vyjadril sa bývalý minister zdravotníctva Richard Raši. O tom či budú mat očkovaní v čiernych okresoch viac výhod by malo konzílium odborníkov rozhodnúť na ministerstve zdravotníctva už vo štvrtok, 4. novembra. "Je na mieste uvažovať nad tým, že očkovaná populácia alebo vôbec populácia, ktorá je imunizovaná prekonaním ochorenia dostane určité výhody. Problémom je, že prichádza vrchol vlny počas najbližších týždňov a rozmýšľať nad uvoľňovaním možno nie je najlepšie," konštatoval Richard Kollár z Veda pomáha. 

Odborníci tvrdia, že s uvoľňovaním treba ešte chvíľu počkať, najmä preto, že očakávajú vysoký počet pozitívnych v nemocniciach a to už v najbližších dňoch. "Naozaj nám hrozí, že tie čísla budú vysoké u hospitalizovaných v najbližších týždňoch. Ja by som odporúčal ešte chvíľu počkať, kým sa tá situácia mierne stabilizuje a následne môžeme hovoriť o otváraní vo väčšej miere," doplnil Richard Kollár. Podľa stanoviska hlavného hygienika sa pravdepodobne ani vo štvrtok konzílium na výhodách pre očkovaných nedohodne. "Zmiernenie podmienok pre plne zaočkovaných v čiernych okresoch aktuálne neodporúčame. Budeme podrobne sledovať vývoj epidemiologickej situácie po sviatkoch. Konzílium odborníkov sa v k tejto téme v dohľadnom čase vráti," napísal v stanovisku hlavný hygienik. Nateraz jedinou pomocou je očkovanie. Ak sa okresy zaočkujú v populácii nad 50 rokov nad 65 percent a do čiernej farby sa nedostanú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy