Skoro jasno
12°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Prešovský kraj hlási kritický stav. Riaditeľ nemocnice v Starej Ľubovni: Bojím sa, aby zdravotníci vydržali
Zdielať na

Prešovský kraj hlási kritický stav. Riaditeľ nemocnice v Starej Ľubovni: Bojím sa, aby zdravotníci vydržali

PREŠOV / Nemocnice v prešovskom kraji sú pred kolapsom. Lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú takmer naplnené. 165 pacientov už museli prevážať do iných zariadení. Pre mimoriadnu situáciu sa na prešovskej župe stretli predstavitelia nemocníc. Okrem iného žiadajú ministerstvo zdravotníctva, aby zvážilo či nepožiada o pomoc rezort obrany. Do nemocníc by tak mohli nastúpiť vojenskí lekári a sestry.

"Keď si zoberiete, že cez víkend sme prijali 12 covidových pacientov tak 8 nám zomreli. Je to dynamický proces, ktorý sa mení každú hodinu," uviedol prezident Asociácie nemocníc Slovenska a nemocnice v Bardejove, Marián Petko. Situácia v nemocniciach v prešovskom kraji je natoľko kritická, že v niektorých už nemajú žiadnu voľnú umelú pľúcnu ventiláciu a v celom kraji sú voľné už iba dve.

Nateraz to ako tak zvládajú napríklad v prešovskej fakultnej nemocnici, ale tiež už obmedzili bielu medicínu na akútne zákroky. A aj tu už museli reprofilizovať ďalšie lôžka na ďalších oddeleniach, dokonca aj na psychiatrii. No v takom Bardejove, či Starej Ľubovni aj keby lôžka reprofilizovali už k nim nemajú koho postaviť. "Sami sa o seba pacienti nebudú vedieť starať s Covidom a my už nemáme kapacity, kto by sa o nich staral," vysvetlil situáciu Marián Petko. "V prešovskom regióne si minulý týždeň vyžiadalo prevoz do iných nemocníc 165 pacientov, z nich 35 si vyžadovalo podporu umelej pľúcnej ventilácie," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Bojím sa len, aby zdravotníci vydržali," vyjadril sa riaditeľ staroľubovnianskej nemocnice, Peter Bizovský.
Nemocnice zápasia aj s vyššími výdavkami pri spotrebe kyslíka či ochranných pomôcok. Niektoré sú v takom sklze, že sú na pokraji platobnej neschopnosti a chýbajú im peniaze na bežnú prevádzku. Veľkú pomoc by uvítali napríklad aj vďaka rýchlej PCR diagnostike, aby čo najrýchlejšie vedeli oddeliť covidových pacientov od necovidových. Nové testy trvajú už len dve hodiny a ich presnosť je s antigénovými testami neporovnateľná. "Prístroje máme nakúpené a tie sú prikryté plachtami. Nepoužívame ich vo väčšine, pretože nám to nikto nechce preplácať," informoval Marián Petko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy