Zatiahnuté
14°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Obavy z nového variantu. Rýchlo sa šíriaci omikron prichádza v čase, keď máme stále preplnené nemocnice
Zdielať na

Obavy z nového variantu. Rýchlo sa šíriaci omikron prichádza v čase, keď máme stále preplnené nemocnice

BRATISLAVA / Počet hospitalizovaných s Covidom mierne klesol. Pribudlo však 46 obetí a vyše osem tisíc nových pozitívnych prípadov. Obavy však vzbudzuje nový variant koronavírusu, omikron. Jeho potvrdenie na Slovensku je podľa premiéra len otázkou času.

"Slovensko nemá priamu linku s regiónom Južnej Afriky, ale napriek tomu musíme zabezpečiť ochranu obyvateľov," uviedol premiér Eduard Heger. Zodpovedný je rezort zdravotníctva a ten má zabezpečiť vyhľadávanie rizikových cestujúcich a sekvenovanie vzoriek. Na včerajšiu výzvu UVZ sa prihlásilo do dnešného večera 70 ľudí, ktorí sa vrátili na Slovensko z rizikových krajín. "Samozrejme, budeme informovať, je to otázka najbližších hodín a dní," reagoval premiér Heger. 

O novom variante toho zatiaľ veľa nevieme. Podľa odborníkov sú problémom mutácie, zatiaľ čo aktuálna delta ich mala 3 - obávaný Omikron až 50. "Z toho 32 v tom géne, ktorý kóduje ten S proteín a ten je takým kľúčom, ktorý otvára dvere vírusu, aby mohol vstúpiť do bunky a infikovať človeka," vysvetlila infektologička Zuzana Krištúfková. Odborníci sa obávajú, že omikron je podstatne infekčnejší ako doterajšie varianty. Prvé informácie sa objavili pred pár dňami - dnes ho už máme v Európe - aj priamo v susednom Česku.

Zatiaľ nie je jasné či naň zaberať doteraz vyvinuté vakcíny. "Možno budú menej účinné, ale aj to je jediná ochrana akú v súčasnosti máme. Nemáme iné riešenie," vyjadril sa Zuzana Krištúfková. V súvislosti s novým variantom omikron pripravuje Úrad verejného zdravotníctva SR zmeny vo vyhláške, ktorá upravuje karanténu. "Z pohľadu domácej karantény a následného testovania sa v nej stanovia presné podmienky pre osoby prichádzajúce z potenciálne rizikových krajín," informovala hovorkyňa ÚVZ, Daša Račková. 

Omikron prichádza v tej najnevhodnejšej chvíli. V nemocniciach máme stále viac ako kritických 3200 pacientov. Z toho 257 na pľúcnej ventilácii. Väčšina je nezaočkovaná. "My máme veľa osôb aj staršej generácie zatiaľ nechránených očkovaním, a tam môže ten priebeh byť veľmi vážny," uviedla infektologička Zuzana Krištúfková. Motivovať k očkovaniu by chcel dôchodcov nad 60 rokov aj náš financmajster Igor Matovič - a to 500 eurovým poukazom, ktorý by mohla využiť celá rodina. "Myslím si, že len hlupák môže povedať, že keď dáte dôchodcom 500 eur ,ktorí sa nezaočkovali a tým zachránite ich život, že to nie je ochrana života," reagoval minister financií Igor Matovič. 

​Matovič stále nemá pre svoj návrh plnú koaličnú podporu. Napriek tomu verí, že návrh by sa už v utorok mohol prejednať v parlamente - a verí, že prípadné chýbajúce hlasy liberálov nahradia poslanci opozície. A vyzerá to celkom reálne. "Ak to má v parlamente padnúť len na tom, že opozícia by z toho robila väčšiu politiku a nikto nedostane nič, tak v tomto prípade budem kolegov z Hlasu presviedčať, aby sme tento návrh už v akejkoľvek podobe podporili. Ešte raz, toto je moje vyjadrenie nie je bianco šekom pre Igora Matoviča," konštatoval predseda strany Hlas-SD, Peter Pellegrini. 

Jednoznačnú podporu však Matovičov návrh nemá ani medzi zdravotníkmi. Tí by radšej videli peniaze skôr vo vybavení nemocníc alebo v ohodnotení vyčerpaného personálu. "To je taká improvizácia ako bola tá lotéria na začiatku, rozpačité, nepremyslené z prvej. Podľa mňa to dokonca môže viac ublížiť ako pomôcť," okomentoval návrh Tomáš Szalay, hlavný lekár BSK. "My sme za podporu zdravotníkom, Jednak cez rekreačné poukazy, navýšenie dovolenky, ale aj zvýšenie platov," povedala ministerka Veronika Remišová. "Buď teraz spravíme šokovú terapiu na dôchodcov, na to , aby sme tu nemali v budúcnosti plné nemocnice alebo teraz dáme tu istú sumu zdravotníkom a budeme mať 4,5, 50 vlnu," povedal Igor Matovič. 

V aktuálnej situácii Matovič očakáva predĺženie lockdownu: "myslím si osobne, že mali by sme sa nachystať, že budeme na Vianoce v lockdowne, a že nepôjdeme za svojimi príbuznými."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy