Oheň pod lupou: Nebezpečenstvo zanedbaných krbov a kachlí
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / V treťom diele rubriky Oheň pod lupou sme rozoberali vykurovacou sezónou. Riaditeľ Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Peter Ivan bude tentokrát hovoriť o krboch, kachliach a ďalších vykurovacích spotrebičoch. Práve ich zanedbaný stav môže častokrát spôsobiť katastrofu.
Krby, kachle či pece. I keď vám tieto spotrebiče pocit domova spríjemňujú, ak si nedáte pozor, môžu byť pre vás nebezpečné. Počas minulého roka horelo v bytovkách a domoch takmer 2 400 krát. Z toho 40 percent požiarov spôsobila porucha či zlý stav spotrebiča. "Veľmi dôležité je myslieť už pri samotnej projektovej dokumentácii, či bude slúžiť na trvalé vykurovanie," uviedol Peter Ivan, riaditeľ Požiarnotechnického a expertízneho ústavu.
Najlepšie spravíte, ak výstavbu necháte na odborníka. Nie je jedno ani to, v akej miestnosti spotrebič bude. Tiež je dôležité myslieť na bezpečné rozloženie nábytku a na to, že spotrebič nesmie byť uložený na horľavej podlahe a stene. "Všetku túto problematiku rieši vyhláška ministerstva vnútra 401 z roku 2007," pokračoval Ivan.
Hovorí sa čistota, pol života. Aj v tomto prípade vám môže zachrániť strechu nad hlavou i samotný život. Čím viac je spotrebič zanesený, tým je väčšia hrozba vzniku požiaru. Nezabúdajte preto na pravidelnú kontrolu a čistenie. "Veľmi dôležité je prečítať si návod k danému spotrebiču a výrobcom sú dané všetky lehoty. Daná obsluha, je dôležité, aby sledovala či nepraskne sklo na tom danom spotrebiči," doplnil Ivan.
Na kúrenie používajte len na to určené palivo. Dôležité je, aby bolo drevo dobre vysušené a staré dva-tri roky. Čo by sa mohlo stať, keby to drevo nie je vysušené a je mokré? "Samozrejme, došlo by k enormnej tvorbe splodín horenia. Človek zaspí, nevšimne si to, tak dôjde k úniku, môže dôjsť k priotráveniu. Potom je vynaliezavosť ľudí, že používajú na zakurovanie rôzne horľavé kvapaliny, kedy sa kvapalina okamžite odparí a môže dôjsť aj k výbuchu," dodal Ivan.
Jednou z najčastejších príčin požiarov je aj to, že ľudia využívajú spotrebič na spaľovanie rôzneho odpadu. Výzvou, ktorú priniesla moderná doba sú aj bioalkoholové krby. Podľa návodu sa doň môže palivo dolievať až po úplnom vychladnutí. "Horenie alkoholu je bielo modrý plameň, ktorý je ťažko rozpoznateľný. Ľudia dolievajú ešte do horiaceho, myslia si, že je to vychladnuté. Dôjde k vyvrhnutiu horiacej kvapaliny do priestoru a je zachvátený celý byt," uzavrel Ivan.
Podobne ako pri komínoch, aj palivové spotrebiče dajte postaviť odborníkovi. Naštudujte si návod na obsluhu a vyhlášku ministerstva vnútra. Nezabúdajte na pravidelné čistenie a kúrte iba palivom na to určeným.