Jasno
16°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Zrazili ste zviera na ceste? Takto postupujte
Zdielať na

Zrazili ste zviera na ceste? Takto postupujte

BRATISLAVA / Jelenia ruja je v plnom prúde a stret so zverou je teraz oveľa pravdepodobnejší. V prípade, ak niekto zrazí zver, neohlási to a odíde, hrozí mu väzenie. Nasledujúca reportáž nie je vhodná pre maloletých divákov.

"Keď odíde človek z miesta a nechá tam zrazenú zver na zemi a môže to ohroziť niekoho, kto pôjde okolo, tak môže tam byť civilno-právna zodpovednosť a v určitých prípadoch aj trestnoprávna," hovorí advokát Milan Ficek.

Ak ponechaná zver na ceste spôsobí ďalšiu dopravnú nehodu, pri ktorej sa niekto zraní alebo zomrie, vtedy podľa právnika hrozí väzenie od dvoch až do dvanástich rokov. A to za ublíženie na zdraví alebo usmrtenie.

So zranenou zverou nehýbte

Hýbať so zrazenou zverou nemôžte, lebo aj vtedy by ste sa mohli dostať do problémov so zákonom. "Nikto nemôže okrem oprávnených osôb manipulovať so zverou. To znamená, že je to to isté ako keby neoprávnene ulovil. Aj ten, kto neoprávnene manipuluje, tak sa dopúšťa trestného činu pytliactva," uviedol Imrich Šuba zo Slovenskej poľovníckej komory.

Každú zrážku so zverou je potrebné nahlásiť. Ak zviera zostane ležať na ceste, miesto treba označiť výstražným trojuhoľníkom a počkať na policajtov. Tí zavolajú správcom revíru, ktorí sa o zviera postarajú. Kým na miesto nepríde niekto z poľovného zväzu a zviera ohrozuje ostatných vodičov, z cesty ho môže odtiahnuť aj jej správca alebo policajti.

Ak zrazíte lesnú zver, spôsobíte škodu poľovnému združeniu, v ktorého revíry ste zviera zrazili. Ak by ste ale chceli vymáhať odškodné za spôsobenú škodu na aute, nepochodíte. Lebo by ste museli dokazovať, ktorému revíru zviera patrí. A to je prakticky nemožné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy