Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Vodca kosovských Srbov sa nedočkal súdu. Zastrelili ho pred centrálou strany
Zdielať na

Vodca kosovských Srbov sa nedočkal súdu. Zastrelili ho pred centrálou strany

Archívna reportáž

MITROVICA / Lídra kosovských Srbov Olivera Ivanoviča, ktorý čakal na súdne pojednávanie vo veci zabíjania etnických Albáncov vo vojne v rokoch 1998-1999, zavraždili pred sídlom svojej politickej strany.

O smrti Olivera Ivanoviča informoval prokurátor. Ako protest proti jeho vražde Srbsko vyhlásilo, že opúšťa aktuálne kolo rozhovorov medzi Belehradom a Prištinou o normalizácii vzťahov, ktoré sa malo konať s podporou Európskej únie v Bruseli. Ivanoviča považovali za umierneného srbského politika v Kosove a bol jedným z popredných účastníkov rokovaní so zástupcami NATO, OSN a EÚ v Kosove po vojne.

V roku 2016 ho uznali vinným z vojnových zločinov v súvislosti so zavraždením štyroch etnických Albáncov a bol uväznený na 9 rokov. Napokon ale bol nariadený nový proces, Ivanoviča vlani prepustili a práve čakal na nové súdne pojednávanie.

Podľa právnika obete bol Ivanovič, ktorý žil v etnicky rozdelenom meste Mitrovica, strelený päťkrát. Na severe Kosova žije 40 až 50 tisíc etnických Srbov, ktorí odmietajú integráciu do štátu s väčšinou albánskeho obyvateľstva, odkedy Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Vzťahy medzi oboma krajinami sú odvtedy napäté, v roku 2013 však obe strany súhlasili s účasťou na rokovaniach s podporou EÚ. Tá obom stanovila úspešné rokovania ako podmienku budúceho členstva v únii.

Pozrite si rozhodnutie kosovských úradov vydať svojho občana na Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy