Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
V Liberci nechala žena v rozpálenom aute batoľa
Zdielať na

V Liberci nechala žena v rozpálenom aute batoľa

Archívne video

LIBEREC / Je to nebezpečné riziko so životom malých detí, a už tento druhý týždeň našli svedkovia dieťa v rozhorúčenom aute. Nepoučiteľná bola tiež matka dieťaťa z Liberca, ktorá zaparkovala pred jednou z miestnych samoobslúh a v autobuse nechala spať maximálne dvojročné dieťa. Motor bol vypnutý, jedno okno nechala pootevrované.

Dieťa objavila žena, ktorá v piatok 8. júna vycestovala na nákup. "Bolo to pred malou samoškou, takže som očakávala, že sa mamička každú chvíľu vráti," povedala Mirka S. pre Blesk. Bolo ešte len pol deviatej ráno, vonkajšia teplota nebola extrémna. "Bola som pripravená, že ak počas 15 minút nedorazí, skočím do tej sámošky a vytiahnem ju odtiaľ a políciu zavolám. Ale dorazila," dodala Mirka.

Batoľa sa medzitým aspoň raz prebudilo a zase pokojne zaspalo, jeho matka nakoniec k autu prišla asi po 11 minútach. "Podľa všetkého si uvedomila, ako je to hlúpe," doplnila Mirka.

Podľa profesionálnych záchranárov je nechanie dieťaťa vo vozidle riskantné, aj keď rodičia nechajú pootvorené okienko. "Vzduch vo vozidle neprúdi, na slniečku je niekedy až 50 stupňov a otvorené okno to výrazne neovplyvní," hovorí Marek Hylebrant, vedúci školiaceho centra Středočeskej záchranky. Opatrnosť je na mieste predovšetkým u detí. "Deti majú inú termoreguláciu ako dospelí. Sú viac náchylné na pokles vody v tele a rýchlejšie reagujú na nárast teploty," uviedol záchranár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy