Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Nehoda na diaľnici. Auto v plnej rýchlosti narazilo do koňa
Zdielať na

Nehoda na diaľnici. Auto v plnej rýchlosti narazilo do koňa

VRÁŽ / Kurióznu a zároveň tragickú nehodu vyšetrujú policajti v susednom Česku. Osobné auto sa tam priamo na diaľnici zrazilo s koňom. Existuje podozrenie, že zviera z neďalekého výbehu niekto vypustil úmyselne.

Auto, ktoré narazilo vo vysokej rýchlosti do zvieraťa je zdemolované. "Na miesto sme vyslali dve jednotky hasičov. V dobe ich príjazdu bol kôň mŕtvy a v osobnom automobile bol zakliesnený vodič. Hasiči sa následne pripravili na vyslobodenie vodiča, avšak lekárka zdravotníckej záchrannej služby konštatovala smrť," uviedol Petr Svoboda, hovorca HZS Stredočeského kraja.

Zranenia 63-ročného muža boli príliš vážne. Na mieste sa následne začalo vyšetrovanie. Policajti zisťovali komu kôň patrí a odkiaľ sa na diaľnicu dostal. Nakoniec sa ukázalo, že utiekol z ohrady vzdialenej niekoľko stoviek metrov. Kobyla utiekla z ohrady hneď vedľa plzeňskej diaľnice. Podľa majiteľky bolo zabezpečenie postačujúce a nedokáže si vysvetliť, ako sa to mohlo stať. "Nedokážem si to vysvetliť. Neviem, či to bola tretia osoba, pretože ohrada nie je poškodená a nie sú tam ani žiadne stopy po skokoch. Takže vôbec nemám tušenie, ako sa mohla dostať von. Či ju niečo vyplašilo, napríklad nejaké iné zviera. Ohrada bola pod prúdom. Je mi to veľmi ľúto," uviedla majiteľka zrazeného koňa. 

Kobyla Lena mala 12 rokov, ale len posledný rok žila neďaleko diaľnice. Keď došlo k nehode na diaľnici, bola majiteľka ešte na nočnej službe a netušila, čo sa deje. "Ja som prišla z práce a rovno som išla ku kobyle, ale jej nikde nebolo," dodala majiteľka. Čo sa stalo sa majiteľka dozvedela od kamarátky. Policajtov  potom sama kontaktovala. "Išla som za nimi na diaľnicu," dodala 

Podľa majiteľky zvieraťa si už policajti ohradu nafotili. Preukázať podozrenie, teda, že jej koňa niekto naschvál vypustil, bude pravdepodobne veľmi zložité. Miesto totiž nie je pod dohľadom kamerového systému. Na to, že môže byť v oblasti človek, ktorý púšťa zvieratá z ohrád, ale upozornila aj majiteľka iného koňa, ktorá má podobnú skúsenosť. "Nám sa podobná vec tiež stala. Keď sme sem presťahovali koňa, tak ho niekto pravdepodobne pustil. Pretože to nebolo možné, pretrhnúť ohradu, ktorá tam bola. A aj tak ušiel a našli ho hasiči, ktorí nám zavolali. Našťastie sa vtedy nič nestalo," dodala ďalšia z chovateliek koní

V prípade bude záležať, či sa polícii podarí niekoho chytiť. Ak sa ale neukáže, že ohradu niekto úmyselne poškodil, bude podľa právničky vina za smrť vodiča na strane majiteľky koňa. "Všeobecne za zviera zodpovedá vlastník, ktorý musí zabezpečiť ohradu tak, aby zviera neutieklo a aby nespôsobilo škodu," informovala obhajkyňa Kateřina Stránská. V tom prípade by mohlo teda ísť o usmrtenie z nedbanlivosti, za čo hrozí až trojročný pobyt vo väzení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy