Polojasno
11°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Príprava na zimnú sezónu. Čo robiť, keď na ceste stretnete posypové auto
Zdielať na

Príprava na zimnú sezónu. Čo robiť, keď na ceste stretnete posypové auto

BANSKÁ BYSTRICA / Aj keď počasie na to nevyzerá, pre cestárov sa oficiálne začala zimná sezóna. Čo robiť za volantom, ak na ceste stretnete posypové vozidlo?

Cestári na stredisku údržby rýchlostnej ceste R1 finišujú s poslednými prípravami na zimnú sezónu. Autá kontrolovali, čistili a pribudli na nich už aj pluhy. "Na 52 kilometrovom úseku až po obchvat Banskej Bystrici máme 15 vozidiel a 24 operátorov zimnej údržby," informuje Marek Holič, zástupca prevádzkovateľa ciest. 

Postupne budú montovať snehové zábrany, aby nenavialo z polí na cestu. Pred tromi rokmi sa totiž v jednom úseku zrazilo až vyše 30 áut, vodičov prekvapil sneh, ktorý však bol iba v jednej časti a v iných boli cesty suché.

"Na našich úsekoch budú rozostavané v novembri o dĺžke asi 4 kilometre," dodáva Holič. "Na stredisku máme 900 ton soli aktuálne," hovorí Holič. Materiál nie je len v sklade, ale aj v silách. Od Nitry až po Banskú Bystricu je ich niekoľko čo výrazne uľahčuje prácu v teréne. A ak vidíte pred sebou posypové vozidlo, všímajte si svetelnú signalizáciu v jeho zadnej časti. "Ak je tam výstražná šípka, vtedy šofér môže obísť auto, alebo krížom, to znamená že dopravný pás je nedostupný," uviedol zástupca prevádzkovateľa ciest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy