Zatiahnuté
13°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Malo ísť o ukážku cvičených psov. Školáčku obvinili z drogovej činnosti
Zdielať na

Malo ísť o ukážku cvičených psov. Školáčku obvinili z drogovej činnosti

PREŠOV / Keď sa v jednej zo stredných škôl na východe Slovenska objavili policajti so špeciálne cvičeným psom, malo ísť iba o ukážku ich práce. Akcia sa však pre 15-ročné dievča skončila obvinením z drogovej trestnej činnosti. Podľa expertízy mala v taške marihuanu.

Kriminalisti so špeciálne vycvičeným psom zasahovali v jednej zo stredných škôl. Prehľadali triedy aj skrinky žiakov. Zaistené podozrivé látky putovali na kriminalisticko-expertízne skúmanie.

Prišla aj pracovníčka sociálnej kurately a zavolali aj otca dievčaťa. "U mladej slečny bola zaistená neznáma látka. Kriminalisticko-expertízne skúmanie preukázalo, že ide o marihuanu," informuje hovorkyňa prešovskej polície Jana Ligdayová. 

Pätnásťročné dievča obvinili z prečinu drogovej trestnej činnosti. "Mladé dievča. 15 rokov. Netreba ho zatracovať. Urobíme všetko preto, aby sme naviedli dievča na správnu cestu. Zatratiť je jednoduché," povedal riaditeľ školy Ivan Pajtaš. A s tým súhlasí aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre liečbu drogových závislosti. A to hlavne v prípade, ak nejde o dílovanie a mladý človek je prichytený iba s malým množstvom drog. "Nemal by mať zápis v registri trestov, nie je dobré, aby bol stíhaný, z hľadiska budúcnosti mu to môže zničiť celý nasledujúci život," hovorí hlavný odborník Ľubomír Okruhlica.

"Za tento skutok hrozí väzenie až na tri roky, no vzhľadom na vek obvinenej sa sadzba znižuje na polovicu," dodáva Ligdayová. To, že sa drogy nájdu u stále mladších ročníkov, je podľa odborníka fenomén posledného desaťročia. A to aj preto, že vo viacerých krajinách je tendencia legalizovať marihuanu.

"S tým súvisia aj možnosti lekárskeho využitia, tým pádom sa znižuje prah obavy z rizík. Ale treba objektívne povedať, že je to závislosť," dodal Okruhlica. V oblasti západného Slovenska z obyvateľstva do veku 30 rokov má až polovica skúsenosť a marihuanou. Podľa odborníka je spomedzi drog práve marihuana užívaná najčastejšie.

Štatistiky svetovej zdravotníckej organizácie hovoria, že marihuanu užíva viac ako 180 miliónov ľudí. V Európskej únii je to až 15 percent mladých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy