Jasno
13°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Muž, ktorého postrelili v záhradkárskej oblasti, bol podľa TV JOJ poradca pre obrannú politiku pri NATO
Zdielať na

Muž, ktorého postrelili v záhradkárskej oblasti, bol podľa TV JOJ poradca pre obrannú politiku pri NATO

BRATISLAVA / Majiteľ pozemku v bratislavskej Dúbravke postrelil neznámeho muža, ktorého prichytil na svojom pozemku pri pokuse o krádež. Prípad sa stal ešte v marci. Televízii JOJ sa ale podarilo zistiť, že postreleným mužom je bývalý poradca pre obrannú politiku pri NATO, po ktorom polícia niekoľko rokov pátrala. ​

K streľbe došlo 27. marca v záhradkárskej oblasti. Majiteľ pozemku mal spozorovať muža, ako odnáša košík s kvetmi. Mužom, ktorý sa mal už niekoľko dní pohybovať po pozemku, je podľa polície 56-ročný Miloslav H, vojak z povolania, ktorý zastupoval Ministerstvo obrany v medzinárodných organizáciach.

​Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že 21. apríla 2009 mal na vlastnú žiadosť požiadať o rozviazanie pracovného pomeru. Necelé dva roky predtým - 1. augusta 2007 dostal ocenenie za kvalitné plnenie úloh, ako poradca pre obrannú politiku pri NATO. Táto informácia je do dnešného dňa aj na stránke Ministerstva obrany. Ministerstvo ale túto informáciu nemohlo potvrdiť. "Vzhľadom na ochranu osobných údajov, nie je možné tieto informácie poskytnúť," uviedla Danka Capaková, hovorkyňa ministerstva obrany SR. 

Majiteľ pozemku postrelil legálne držanou zbraňou koncom marca Miloslava H. K výstrelu došlo počas toho, ako sa ho majiteľ pokúšal zastaviť, aby mu vysvetlil, že čo robí na jeho pozemku. Následne došlo medzi nimi k fyzickému kontaktu, počas ktorého mala zbraň neplánovane vystreliť. "Môžem potvrdiť, že sme na základe výzvy na tiesňovú linku 155 vyslali záchranárov k postrelenému mužovi. Po ošetrení ho posádka previezla do jednej previezla do jednej z bratislavských nemocníc a počas prevozu bol pri vedomý," informovala Alena Krčová, hovorkyňa OS ZZS SR.

Podľa informácií televízie JOJ ale postrelený Miloslav H. nebol polícií až tak neznámy. Už niekoľko rokov po ňom polícia pátrala. Má ísť o odsúdeného podvodníka, ktorý sa dlhodobo vyhýbal nástupu do väzenia. "Nezvestnosť nahlásil jeho brat, ktorý ho videl naposledy v roku 2010 a od uvedenej doby nemá o ňom žiadne informácie," píše sa v žiadosť polície o pomoc pri pátraní, ktorú TV JOJ odvysielala v roku 2017. "Poškodený 56-ročný Bratislavčan bol na základe príkazu sudcu už dodaný do výkonu trestu odňatia slobody pre inú trestnú činnosť," dodala Veronika Slamková, hovorkyňa KR PZ Bratislava. 

Paradoxne hrozí teraz trest majiteľovi pozemku, ktorý sa len bránil a dopomohol polícii dolapiť muža v pátraní. Vyšetrovateľ ho obvinil zo zločinu ublíženia na zdraví. V prípade preukázania viny mu hrozí väzenie na 4 až 10 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy