Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Čučoriedky, brusnice či huby. Nelegálnym predajcom pri cestách sa darí
Zdielať na

Čučoriedky, brusnice či huby. Nelegálnym predajcom pri cestách sa darí

Archívna reportáž

VYSOKÉ TATRY / Nelegálnom predaji lesných plodov pri cestách je každoročnou udalosťou. Pod Tatrami sa zatiaľ predajcom i zberačom darí a ochranári sú v boji proti nim takmer bezmocní.

Na ceste medzi Spišskou Belou a Tatranskou kotlinou je predajcov viac než dosť. Hlavným produktom sú najmä hríby. Chlapi sa ale s TV JOJ odmietli rozprávať. Niektorí sa dokonca dali na útek. "V prvom rade si treba uvedomiť, že táto činnosť je zakázaná. Okrem vlastníkov, majiteľov pozemkov, ktorí môžu na vlastnú spotrebu zbierať, lebo sú to úžitky z jeho pozemku," uviedol Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u. "Špeciálne predaj hríbov môžu vykonávať na schválených trhových miestach len osoby, ktoré majú na to certifikát, teda boli na to preškolení," vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR. 

​Pod Tatrami okrem hríbov najčastejšie ponúkajú čučoriedky či brusnice. Háčik je v tom, že mnohé plody pochádzajú z chráneného územia. Takmer denne v teréne prichytia ochranári nelegálnych zberačov priamo pri čine. A tí nie raz na ochranárov aj fyzicky zaútočia. "Používame služobné psy. kolegovia majú na svoju obranu spreje, ovládajú chmaty a kopy a dôležité je si uvedomiť, že sú to verejní činitelia," povedal Pavol Majko.

Pred kontrolórmi ale predajcovia utekajú. Každoročne ide o nekonečný príbeh. Prichytení zberači zaplatia pokutu do 66 eur. Zhabú im náradie a aj plody. To isté aj predajcom. Ale o pár hodín sú znova v teréne a na ceste. podľa polície sa nedopúšťajú trestného činu. "Nemajú nič, tak chcú zarobiť. Majú za to chlebík. Aspoň Cigáni dačo majú," povedal jeden z miestnych. 

Zákon o trhových podmienkach ale zatiaľ takýto predaj zakazuje a zrušenie zatiaľ na pláne nie je. Podľa ochranárov by ale mali byť v strehu najmä spotrebitelia. Pretože ide o ich zdravie a predaj sa odvíja práve od ich záujmu. "Potraviny, ktoré sú neznámeho pôvodu, nemajú hygienický štandard, ohrozujú zdravie samotného spotrebiteľa," upozorňuje Jozef Bíreš. "Chcel by som upozorniť na to, že kde nie je dopyt, nie je ani ponuka. Pokiaľ to nemá kto vykupovať, nebudú sa kradnúť zemiaky a nebudú sa zbierať čučoriedky v národných parkoch," dodal Pavol Majko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy