Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Takmer 20 rokov trval proces s členom zločineckej skupiny kyselinárov. Šittu nakoniec súd uznal nevinným
Zdielať na

Takmer 20 rokov trval proces s členom zločineckej skupiny kyselinárov. Šittu nakoniec súd uznal nevinným

BRATISLAVA / Takmer dvadsať rokov viedli vyšetrovacie orgány trestné stíhanie dvoch členov vtedajšieho zločineckého gangu známeho ako Kyselinári. Gang po zavraždení rozpúšťal mŕtvoly v kyseline. V tomto prípade ich ale prokuratúra chcela usvedčiť z vraždy muža, ktorého pri fingovanej autonehode mali zhodiť do rokliny pri Pezinku. Súd rozhodol, že pokus vraždy žalovaná dvojica ale nespáchala. Advokát Rastislava Šittu preto ide žiadať finančné náhrady za nedôvodné dlhoročné stíhanie od Generálnej prokuratúry. Upozorňujeme, že video v článku nie je vhodné pre maloletých divákov.

Rastislav Šitta patrí medzi popredných členov už bývalého gangu kyselinárov. V roku 2000 ho začali spolu s ďalším členom skupiny stíhať preto, že vylákali na stretnutie miestneho podnikateľa, s ktorým mala skupina nezhody. "Som ho tam videla, ako ho mučili. Vzali lano, priviazali mu ho a jeden ťahal z jednej strany a druhý z druhej," uviedla mama poškodeného M. Zemana. 

​Opili ho, naložili do auta, a to spustili do rokliny pri Pezinku. Šitta, ktorý sedí za inú vraždu na doživotie, už 17 rokov tvrdí, že nič také neurobil. Vlani ho spod obžaloby súd oslobodili. "Ukázalo sa, že celé obvinenie bolo založené na kajúcnikoch a konfidentoch. Po 16 rokoch sa dokázalo to, že som nevinný," vyjadril sa obžalovaný Rastislav Šitta. 

Prokuratúra sa ale odvolala a preto ho opäť z výkonu trestu predviedla zásahová skupina justičnej stráže, tentokrát pred bratislavský odvolací súd. Tento, už takmer zabudnutý, príbeh pokusu o vraždu podnikateľa má od začiatku vážne dôkazné nedostatky. Nesedeli krvné stopy z miesta činu. Ak podnikateľa niekto brutálne bil a škrtil, tak zranenia po úderoch baseballovou palicou lekári na poškodenom nenašli. Najväčšiu dôkaznú núdzu ale prokuratúre spôsobil samotný poškodený podnikateľ. Ten vypovedal, že ak mu niekto v osudný deň ublížil, tak určite nie Šitta s komplicom. "Ak Zeman tvrdí, že neboli páchateľmi jeho škrtenia a bitia, tak ani odvolací senát nemôže tvrdiť, že to oni boli. Len na základe sprostredkovaných výpovedí a nepriamych dôkazov, ktoré netvorili jednotiacu reťaz," uviedla predsedníčka senátu KS BA. "19 rokov tvrdí, že je nevinný. Bolo tam zastavené trestné stíhanie pre neúčelnosť a on trval na tom, že vec treba prejednať, lebo sa necítil vinný," vyjadril sa obhajca Šittu Jozef Sabó. "Odvolací senát sa stotožnil so závermi a vykonaným dokazovaním na súde prvého stupňa, ktoré viedlo k oslobodzujúcemu rozsudku," dodal Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu BA. 

Odvolací súd vytkol vyšetrovacím orgánom aj ďalšie vážne chyby pri vyšetrovaní, a tak definitívne po takmer dvadsiatich rokoch celý prípad starej vraždy, prokuratúre vyletel komínom. "Krajský súd potvrdil to, čo tvrdím 17 rokov, že som nevinný," dodal Rastislav Šitta"V tomto prípade budeme konať ďalej s tým, že budeme žiadať jednak nemajetkovú ujmu a všetky náklady, ktoré boli spojené s týmto konaním, bude žiadať náhradu za tieto škody. Zatiaľ sme škody nevyčíslili, keďže sme nevedeli výsledok súdneho konania, to prichádza na rad až teraz," dodal Jozef Sabó.

Súvisiace články