Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Pre alkohol môžete prísť o prácu. To ale neplatí pre starostov a primátorov
Zdielať na

Pre alkohol môžete prísť o prácu. To ale neplatí pre starostov a primátorov

BRATISLAVA / Viete si predstaviť čo by sa stalo, keby ste prišli do práce opitý? Zrejme by to vo väčšine prípadov znamenalo hrubé porušenie pracovnej disciplíny a okamžité skončenie pracovného pomeru. To ale neplatí pre starostov a primátorov. Za úradovanie pod vplyvom alkoholu ich nemôže potrestať nikto. Teda nie tak úplne nikto. Spočítať im to môžu jedine ich voliči.

Do jednej z obcí v revúckom okrese sa TV JOJ vybrala na základe telefonátu od rozhorčeného občana. Ten sa chcel zúčastniť obecného zastupiteľstva. Zasadnutie sa ale nakoniec nekonalo. Podľa jedného z mužov bol starosta pod vplyvom alkoholu. "Na základe čoho tvrdíte, že bol pod vplyvom alkoholu? Človek, ktorý sa potáca a pod jednou pazuchou ho drží manželka a pod druhou pazuchou ho drží sekretárka, a ešte sa im z ruky trhá, čo vidno aj na obecných kamerách – je to všetko zaznamenané, z toho každý usúdil, že pán starosta bol v tom čase pod vplyvom alkoholu," opísal udalosti obyvateľ obce.

Keď sme prišli na miesto, v úrade bola už iba sekretárka. Zastupiteľstvo zrušili. Starostu mali odviesť k jeho príbuznej. Tá ale kontakt s ním odmietla sprostredkovať. Nepodarilo sa nám s ním skontaktovať ani telefonicky, na sms-ku neodpovedal. "Toto nie je jeho prvý priestupok, že je v pracovnej dobe opitý. A sú z toho aj zápisnice, že som mu to vyčítal, že je v podnapitom stave," pokračuje obyvateľ obce. Teraz dokonca chcel, aby na miesto prišla polícia a starostu podrobila dychovej skúške. "Keď som sa dozvedel, že je v podnapitom stave, hneď som volal policajtov z Revúcej," dodal. Tí ale v takomto prípade nemajú právomoc kontrolovať verejného funkcionára na prítomnosť alkoholu. Ani oni a ani nikto iný. Podľa advokáta totiž starosta nie je zamestnanec - nemá typickú pracovno-právnu zodpovednosť. Zodpovednosť za výkon funkcie má len voči svojim voličom. "Voliči sú tí, ktorí majú posúdiť, či starosta vykonáva funkciu podľa svojich predstáv. Samotná polícia nie je orgánom, ktorá by bez podozrenia na spáchanie nejakého iného trestného činu mohla kontrolovať prítomnosť alkoholu starostu na pracovisku," tvrdí advokát Jozef Tekeli.

Ak sa voličom nepozdáva správanie starostu, mohli by napríklad vytiahnuť telefón a štatutára obce si nahrať. A to aj bez jeho súhlasu a záznam ďalej šíriť. Starosta ako verejný funkcionár je povinný zniesť vyššiu mieru spoločenskej kontroly, než bežný človek. "Je povinný zniesť vyhotovovanie záznamu tak počas rokovania obecného zastupiteľstva a tak počas výkonu jeho funkcie napr. na obecnom úrade, alebo na inom mieste, kde plní úlohu starostu obce," povedal advokát. 

Nespokojní voliči majú však aj inú možnosť. A to odvolať nezodpovedného starostu v referende, alebo dať svoj hlas v nasledujúcich voľbách inému kandidátovi.

Za volantom je ale starosta ako každý iný vodič a alkohol mu tam neprejde:

Súvisiace články