Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Byt plný papiera, plastov a iných horľavých látok. Ako sa vysporiadať s neprispôsobivými susedmi?
Zdielať na

Byt plný papiera, plastov a iných horľavých látok. Ako sa vysporiadať s neprispôsobivými susedmi?

PRAVENEC / V sobotu vypukol požiar v byte v obci Pravenec. Jeho majiteľ sem podľa miestnych nosil odpad celé roky. Byt má plný papiera, plastov a iných horľavých látok. Susedia dlhší čas upozorňujú na hroziace nebezpečenstvo. Rovnaký problém majú aj v iných mestách. Čo môžu ľudia robiť, aby nemuseli žiť v neustálom strachu?

Ľudia z bytovky v ktorej horelo upozorňujú na správanie svojho suseda už niekoľko rokov. Zatiaľ bezvýsledne. "Ja som volala policajtom, povedali, že nemajú právo nič robiť," uviedla suseda. 

Situácia sa vyhrotila v sobotu dopoludnia. Z bytu do ktorého dôchodca podľa susedov nosil celé roky odpad sa začal valiť hustý dym. Zasahovať museli hasiči. Tým sa naskytol takýto pohľad. "Bojíme sa. Jemu by pomohol ústav, on nemôže byť sám," potvrdila suseda. 

Ľudia z bytovky sa cítia ohrození. Dôchodca si za byt riadne platí. Vyťahovať sa odmieta. Právnik ale cestu ako zjednať nápravu vidí. "Treba sa obrátiť na orgány štátnej správy, nakladanie s odpadmi, požiarna ochrana a samozrejme dať trestné oznámenie pre prečin všeobecného ohrozenia," objasnil právnik Róbert Pietrik. Šancu uspieť majú obyvatelia bytovky podľa právnika aj na súde. "Súd môže nariadiť aj predaj takéhoto bytu," doplnil Róbert Pietrik.

Podobný problém riešia aj ľudia v prievidzskej bytovke. Aj tu nedávno horelo. "Majiteľ nám neotváral, tak sme cez okno vošli dnu. Na sporáku sa nachádzala strava prihorená," opísal udalosti Ján Bartolen, veliteľ zásahu HaZZ Prievidza. "To je tu často, on príde opitý a dá si variť," poznamenal sused. Ľudia ktorí tu bývajú sa podľa ich slov boja o život. So susedom si nedokážu poradiť. Tvrdia, že je len otázkou času, kedy dôjde k tragédii. "Je to opakované, v priebehu niekoľkých mesiacov sa táto situácia stala viackrát," povedala suseda. "Nielen to, fetujú tu, raz tu bol cítiť metán. Hrozilo, že to vybuchne," dodal sused. 

Susedia zistili, že za byt neplatí. Podľa právnika sú preto vo výhode. "V tomto prípade by som nariadil dražbu, alebo exekúciu, byt sa predá a takýmto spôsobom sa zbavia tohto suseda," dodal právnik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy