Oblačno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Musia policajti nosiť reflexné vesty za každých okolností?
Zdielať na
Krimi

Musia policajti nosiť reflexné vesty za každých okolností?

Na túto a ďalšie otázky odpovedá policajný prezident Ján Packa.

Pán Róbert si kúpil nové auto. Od predajcu dostal dočasné zvláštne evidenčné číslo. Nedostal však technický preukaz, ten mu vraj dajú až po prihlásení na dopravnom inšpektoráte. A tak ho zaujíma, ako dlho môže po cestách jazdiť s takýmto autom bez technického preukazu a klasického EVČ.

Policajný prezident Ján Packa vysvetľuje: „Automobil je možné používať v cestnej premávke, keď má zvláštne evidenčné číslo, ktoré prideľuje distribútor najmä na to, aby bolo možné vozidlo prihlásiť do evidencie na dopravnom inšpektoráte. Toto číslo môže používať maximálne 15 dní.“

Pán Marián z Bardejova by rád vedel, či musia policajti používať pri cestných kontrolách reflexné vesty. Niekedy vraj na cestách vidí policajtov, ktorí vestu používajú, inokedy sú zas bez nej.

„Reflexnú vestu musia policajti používať pri zastavovaní vozidiel výlučne za zníženej viditeľnosti. V prípade, že viditeľnosť nie je znížená, je táto povinnosť dobrovoľná,“ vysvetľuje policajný prezident.

Ďalšia otázka pochádza od bratislavských záchranárov, ktorí majú problém s prístupovou cestou na urgentný príjem do ružinovskej nemocnice, keď vezú pacienta. Stojí tu príliš veľa áut a cesta je často upchatá. Keď zavolajú policajtov, tí im povedia, že je to súkromný pozemok a autá odtiahnuť nemôžu. Keď však vezú pacienta do nemocnice v Nitre, policajti s tým nemajú najmenší problém.

Packa záchranárom odkazuje: „Tam je zrejme problém v tom, že polícia nemôže zasahovať na súkromnom pozemku a bez súhlasu majiteľa, takže zrejme v Nitre má polícia dohodu s nemocnicou, že jej vypomáha pri zabezpečovaní parkovania a v Ružinove to tak nie je. Stačí, aby sa majiteľ pozemku obrátil na políciu. Myslím, že v tomto prípade to nie je žiadny problém.“

A na záver tu máme otázku od samotných mužov zákona. Mýtna polícia patrí pod železničnú políciu, no a keďže ešte na Slovensku mýtny systém nefunguje, asi 140 policajtov tak „nemá čo robiť“. No a tak sa pýtajú, či by aspoň dočasne, kým sa mýtny systém nespustí, nemohli pracovať spoločne napríklad s dopravákmi ako plnohodnotní policajti.

„Môžem ubezpečiť kolegu z mýtnej polície, že v súčasnosti sa pracuje na tom, aby sme dávali dohromady spoločné hliadky okresných dopravných inšpektorátov a krajských dopravných inšpektorátov spolu s príslušníkmi mýtnej polície, ktorí budú kontrolovať bežnú cestnú premávku, ale aj samozrejme platenie diaľničných známok a ostatnú sociálnu legislatívu,“ hovorí Packa.

Máte aj vy otázky na policajného prezidenta Jána Packu? Pokojne ich posielajte na našu známu emailovú adresu [email protected]

Zdielať na

Najčítanejšie správy