Oblačno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Ste ZŤP? Parkovné však platiť musíte!
Zdielať na
Krimi

Ste ZŤP? Parkovné však platiť musíte!

Na zvedavé otázky opäť odpovedá najpovolanejší z policajných radov Ján Packa

Na úvod začneme so zákonnými poistkami. Pani Martina zo Zvolena by si ju chcela zaplatiť prevodom zo svojho účtu. Ale v tom prípade, nebude mať ústrižok o jej zaplatení. Pýta sa, ako potom bude musieť postupovať, keď ju zastaví policajná hliadka a bude si pýtať od nej ústrižok o zaplatení.

„Ak predložíte potvrdenie o zaplatení zákonného poistenia motorového vozidla, tzv. bielu kartu, tak potom nepotrebujete žiadny ústrižok, pretože táto karta je potvrdením o zaplatení zákonného poistenia,“ uvádza Packa.

Pani Jana je invalidná dôchodkyňa. Na aute má aj označenie zdravotne ťažko postihnutej osoby. Chce sa ale opýtať, ako to je v prípade, keď na platenom parkovisku je vyznačené miesto pre ZŤP a ona tam zaparkuje. Musí parkovné zaplatiť, alebo nie?

„Tu v zásade platí, že na platenom parkovisku platia všetci a na neplatenom nikto. Dopravná značka umožňuje len mať voľné miesto pre osoby telesne postihnuté,“ dopĺňa Ján Packa.

Pán Slavomír sa pýta: „Ako rieši zákon jazdu na terénnych motocykloch s veľmi hlučnou prevádzkou po našich lesoch? Jednoducho mi to nesedí, keď viem, že ani bicykle do lesov nemôžu, tak prečo štvorkolky a terénne motocykle áno? Od jedného policajta som dostal odpoveď, že pokiaľ ma neohrozujú, tak s tým nič nespravia.“

„Myslím, že zákon to rieši jednoznačne. Do lesa nepatria ani štvorkolky, ani terénne motocykle. Dokonca je to sankcionované až pod hrozbou spáchania trestného činu,“ objasňuje celú vec policajný prezident.

Pán Anton nám píše, že zákon hovorí o povinných zimných pneumatikách a ich použití v zime. No akosi nič nepostrehol o povinnom používaní letných pneumatík. A tak ho zaujíma, ako to vo vyhláške vlastne je...

„Zákon sa nezaoberá ustanoveniami o použití letných pneumatík, pretože vymedzuje použitie zimných pneumatík. Pokiaľ chce dotyčný používať zimné pneumatiky aj v lete, nech sa páči, ale stojí to veľa peňazí a sú horšie jazdné vlastnosti vozidla,“ nebráni sa používaniu zimných pneumatík Packa.

Tak ako býva zvykom, záverečná otázka patrí policajtom. Tentokrát nám napísali trnavskí policajti. Chceli by sa spýtať, či je pravda, že sa im má zobrať príplatok za to, že pracujú na smeny.

„Kolegovia, ktorí doteraz poberali smenný príplatok a budú pracovať aj naďalej v smenách – budú ho poberať a nič sa im krátiť nebude,“ upozorňuje policajný prezident.

Ak sa chcete niečo opýtať policajného prezidenta Jána Packu vy, neváhajte a kontaktujte nás na e-mailovú adresu [email protected].

Zdielať na

Najčítanejšie správy