Polojasno
14°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Mafiáni využívajú rozhodnutie o protiústavnosti špeciálneho súdu
Zdielať na
Krimi

Mafiáni využívajú rozhodnutie o protiústavnosti špeciálneho súdu

Zdroj: TASR

Proces na ŠS s údajnými komplicmi Róberta O. odročili na neurčito

Senát Špeciálneho súdu dnes dospel k záveru, že nález ÚS SR je prekážka v ďalšom pokračovaní procesu.

Súd mal pôvodne v pláne vypočuť dvoch svedkov, ktorí boli dnes na ŠS prítomní, jedného z nich predviedli z väzby. Dnešného pojednávania sa z troch obžalovaných, ktorých vylúčili 5. novembra 2008 na samostatné konanie, zúčastnili dvaja - Ľuboš V. a Jozef L., ktorého predviedli z väzby.

Minulý týždeň, deň pred vyhlásením nálezu ÚS SR, sa malo pojednávať aj s päticou obžalovaných v rovnakej kauze, pre viaceré prekážky však museli pojednávanie odročiť na polovicu júna. Medzi nimi bola aj údajná pravá ruka Róberta O. Róbert N.

Polovica z údajných členov zločineckej skupiny Róberta O. už rozsudky počula, pohybovali sa od štyroch rokov odňatia slobody až po doživotie. Róberta O. odsúdil ŠS v polovici februára na doživotie. Spolu s ním vtedy odsúdil aj ďalších šesť jeho údajných komplicov. Jaroslav P. dostal tiež doživotie, ostatných poslal súd na štyri až desať rokov za mreže. Koncom marca ŠS odsúdil ďalšieho obžalovaného v tejto kauze. Róbertovi Č. vymerali štyri roky za to, že sa mal dopustiť trestných činov nadržovania a zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny.

V tomto megaprocese vypovedalo okolo 200 svedkov, 25 znalcov a jeden chránený svedok - Róbert G., ktorý najprv páchal trestnú činnosť v rámci údajného gangu Róberta O., neskôr sa však rozhodol spolupracovať s políciou.

Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov. Pôvodná obžaloba sa týkala piatich vrážd. V druhej polovici marca minulého roka súd prijal obžalobu na Róberta O. a ďalších troch údajných páchateľov vraždy Jozefa Ferenca.

Najznámejšia vražda sa udiala 23. apríla 2005 v Košiciach, keď dávkou zo samopalu zastrelili údajného bossa Jozefa Eštóka, s ktorým si takto mali riešiť osobný konflikt. Nebol jedinou obeťou. Počas streľby zasiahli na autobusovej zastávke nezúčastnenú osobu - Romana Straku, ktorý po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol, a tiež jeho priateľku, ktorá sa zo zranení liečila štyri mesiace. Trinástimi ranami zo samopalu údajne 7. júna 2004 zavraždili i Ganija Selmaniho, na ktorého si počkali pred reštauráciou, kde bol so svojou priateľkou. Päť mesiacov na to údajne vraždil gang opäť. Zamestnanca košickej firmy, ktorá zabezpečovala prevoz peňazí 30. novembra 2004, zastrelili zo samopalu kalašnikov a ukradli mu kufrík s hotovosťou 1,4 milióna Sk (46.472 eur). Rovnakým samopalom zavraždili 11. novembra 2001 v Moldave nad Bodvou 26-ročného Mareka Adama.

Zdielať na

Najčítanejšie správy