Jasno
16°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
V marci muž s kamarátkou napísali výhražný leták prezidentke, aj vláde. V prípade ukončili vyšetrovanie
Zdielať na

V marci muž s kamarátkou napísali výhražný leták prezidentke, aj vláde. V prípade ukončili vyšetrovanie

NITRA / Podnikateľ z Nitry, ktorého polícia obvinila z terorizmu, už za tento čin stíhaný nie je. Ide o prípad z marca, muž aj s kamarátkou poslali vláde, prezidentke, ale aj ďalším inštitúciám výhražný leták s krvavým odkazom. František je však stále stíhaný vo väzbe, skutok totiž len prekvalifikovali. Polícia koncom týždňa ukončila vyšetrovanie prípadu.

František a Zuzana boli povodne obvinený z terorizmu, na Slovensku za tento čin hrozí iba jeden trest a to doživotie. Najvyšší súd sa s tým však nestotožnil.

Právna kvalifikácia činov, ktorých sa mala dvojica dopustiť sa viackrát menila. Vo štvrtok bolo vyšetrovanie prípadu ukončené. Obvinení sú z troch prečinov.

"Bola vypustená právna kvalifikácia trestného činu nebezpečného vyhrážania a na miesto toho pribudla právna kvalifikácia násilia proti skupine obyvateľstvu," uviedol Michal Mandzák, právny zástupca obvineného. "Rovnako za tieto trestné činy je stíhaná aj vami označená obvinená," informoval hovorca prokuratúry v Nitre, Jaroslav Maček. Žena bola po krátkom pobyte vo väzbe prepustená. Muž ju už pol roka za mrežami. "Dôvody väzby u obvineného trvajú aj naďalej," uviedol v stanovisku hovorca prokuratúry Jaroslav Maček. 

"Vzhľadom na to, že môj klient je stíhaný za prečiny, tak trvanie väzby považujem za neopodstatnené," reagoval právny zástupca obvineného, Michal Mandzák. Podnikateľ František tvrdil, že na neho doľahla situácia s koronakrízou spolu s opatreniami, ktoré bolo potrebné dodržiavať. Hovoril, že o politiku sa nezaujíma, ale zo situácie bol už zúfalý. Napísal listy s krvavým odkazom. Vyzýval vládu, aby podala demisiu, vyhrážal sa likvidáciou budov, či áut. "Vy ste nám tu nastolili režim chaosu, teraz vám ukážeme chaos v pravom slova zmysle," napísal v liste obvinený. Známky kúpila Zuzana a listy potom vhodili do zberných schránok pošty. Poslali ich prezidentke, národnej rade, sociálnej poisťovni, ale aj Slovenskej informačnej službe a na mestský úrad v Snine. Dvojica sa k odoslaniu listov priznala. Konečné slovo v tomto prípade bude mať súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy